Otpušten saveznik bivšeg pakistanskog premijera Kana

Otpušten saveznik bivšeg pakistanskog premijera Kana

ISLAMABAD – U velikom političkom potezu, pakistanske vlasti su pre zore u petak smenile Perveza Elahija sa mesta najvišeg izabranog zvaničnika u naseljenoj istočnoj provinciji Pendžab, pošto nije uspeo da dobije glasanje o poverenju pokrajinskog zakonodavnog tela, preneo je AP.

Ovaj potez je bio nazadak za bivšeg premijera Imrana Kana, čija je partija Tehreek-e-Insaf bila u savezu sa Elahijem u skupštini Pendžaba.

U saopštenju vlade se navodi da je guverner Pendžaba Balighur Rehman takođe smenio vladu pokrajine, navodeći kao razlog Elahijev neuspeh da dobije glasanje o poverenju u sredu, što ukazuje da on ne uživa podršku većine pokrajinskih zakonodavaca.

Kanov Tehreek-e-Insaf brzo je odbio smjenu Elahija, rekavši da nije smijenjen sa svoje funkcije u skladu sa ustavom.

Najnoviji razvoj događaja usledio je samo nekoliko dana nakon što je Kan rekao da njegova stranka u petak napušta dve regionalne i nacionalne skupštine Pakistana u pokušaju da izvrši pritisak na saveznu vladu premijera Šahbaza Šarifa da pristane na prevremene izbore. Parlamentarni izbori su sada zakazani za 2023. nakon što parlament završi svoj petogodišnji mandat.

Kan, bivša zvezda kriketa koja je postala političar, zbačena je sa vlasti u parlamentu izglasavanjem nepoverenja prošlog aprila. On je zahtevao prevremene izbore, tvrdeći da je njegovo smenjivanje bilo nezakonito i da ga je orkestrirao Šarif, uz pomoć vlade SAD.

Šarif i Vašington su odbacili te optužbe, a aktuelna vlada kaže da će naredni izbori biti održani prema rasporedu sledeće godine.

Kan i njegovi saveznici imali su kontrolu u severozapadnoj provinciji Hajber Pahtunhva i provinciji Pendžab, gde je Elahi bio glavni ministar do njegove smene. Očekuje se da će Elahi pokušati da ospori svoju smenu na sudu.