Ukrajinski Amerikanci vide posetu Zelenskog kao obećavajući znak

Ukrajinski Amerikanci vide posetu Zelenskog kao obećavajući znak

VAŠINGTON – Ukrajinski Amerikanci u Vašingtonu vide posetu predsednika Vladimira Zelenskog SAD kao obećavajući znak koji pokazuje jake odnose između zemalja, ali i poziva na veću američku pomoć u odbrani od ruske invazije, piše Rojters.

Desetine proukrajinskih aktivista okupilo se u sredu popodne u blizini Bele kuće dok je Zelenski posetio Vašington na svom prvom javno poznatom putovanju u inostranstvo od invazije Rusije 24. februara. Grupa pod nazivom „Ukrajinski aktivisti SAD“ potom je krenula u Kapitol SAD.

Sjedinjene Države će obezbediti 1,85 milijardi dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, uključujući sistem protivvazdušne odbrane Patriot, rekli su predsednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken. Od ruske invazije na Ukrajinu, Amerika je posvetila oko 21,2 milijarde dolara vojne pomoći Kijevu.

„Dugoročno, pomoć Ukrajini omogućiće SAD da očuvaju nacionalnu bezbednost“, rekla je za Rojters Ketrin Pedersen, član upravnog odbora grupe američkih ukrajinskih aktivista. „To je ona nezgodna situacija u kojoj ste neverovatno zahvalni na (SAD) podršci, ali postoji potreba za više“, dodala je ona.

Druga Amerikanka Ukrajinka, Oleksandra Kepl, istraživač sa Univerziteta Merilend, rekla je da trenutna pomoć SAD Ukrajini još nije dovoljna da Kijev pobedi.

„Očigledno cenim pomoć SAD. Dovoljna je za preživljavanje, ali još uvek nije dovoljno za pobedu“, rekao je Kepl.

Amerikanka ukrajinskog porekla Katrina Durbak, analitičarka za urbano planiranje, stanovanje i klimatske promene, ponovila je to mišljenje.

„Ukrajinci traže pomoć i pomoć. Da su SAD ranije pružile pomoć, moglo bi se spasiti više života“, rekao je Durbak, dodajući da bi putovanje Zelenskog moglo pomoći u traženju veće pomoći.

Rusija kaže da vodi „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini kako bi je oslobodila nacionalista i zaštitila zajednice koje govore ruski. Ukrajina i Zapad opisuju akcije Kremlja kao ničim izazvan agresorski rat.