Meksiko traži od SAD 48 milijardi dolara za solarne projekte

Meksiko traži od SAD 48 milijardi dolara za solarne projekte

MEKSIKO SITI – Meksiko planira da zatraži od američkog predsednika Džoa Bajdena čak 48 milijardi dolara za finansiranje solarnih projekata, izjavio je u utorak sekretar za spoljne poslove Marsel Ebrard.

Ebrard je rekao da će zahtev biti predstavljen Bajdenu na predstojećem sastanku američkih, kanadskih i meksičkih lidera u Meksiko Sitiju od 9. do 10. januara.

Meksiko se nada da će izgraditi parkove solarne energije u severnoj pograničnoj državi Sonora, zajedno sa dalekovodima. Meksiko se nada da će dobiti deo sredstava od Severnoameričke razvojne banke, ili NADBanke, prenosi AP.

Banka finansira projekte zelenog razvoja, ali nikada nije obezbedila finansiranje za bilo šta blizu razmera koje Meksiko traži.

Meksiko bi takođe mogao da dobije deo sredstava od sada do 2030. godine izdavanjem dužničkih obveznica.

Solarne parkove će voditi meksička državna kompanija, koja je bila umešana u trgovinski spor između Meksika i Sjedinjenih Država.

SAD i Kanada optužuju predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora da pokušava da favorizuje meksičko državno preduzeće u odnosu na elektrane koje su izgradili strani i privatni investitori, nešto što je zabranjeno paktom o slobodnoj trgovini između SAD i Meksika i Kanade.

Lopez Obrador je u utorak takođe okončao spekulacije o tome da li bi kineska kompanija mogla da iskopa ležišta litijuma u ​​Sonori. Kineska firma je već imala odobrenja za takav rudnik kada je Lopez Obrador ranije ove godine izjavio da je litijum strateški važan mineral koji može da kopa samo meksička vlada.

Lopez Obrador je obećao da će poštovati sve postojeće dozvole, ali je u utorak rekao da nijedna nije održiva.

„Na sreću, nije bilo privatnih ustupaka“, rekao je Lopez Obrador. „Oni tvrde da je bilo koncesije, ali je to bilo u fazi projekta. Sada će svako iskopavanje litijuma uključivati državnu meksičku kompaniju.