Mađari traže jeftinije tarife za naftu preko Janafa, Hrvatska se protivi

Mađari traže jeftinije tarife za naftu preko Janafa, Hrvatska se protivi

Mađarska nastoji da postigne što nižu cenu za transport nafte preko Jadranskog naftovoda (Janaf), a hrvatska strana smatra da tu treba osigurati jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto je u Briselu na sastanku ministara energetike pokrenuo je raspravu o Janafu u kojoj je rekao da bi bilo dobro da Janaf proširi svoje kapacitete i da Evropska komisija propiše kolike bi trebale biti tarife za transport nafte. Hrvatski ministar održivog razvoja Davor Filipović rekao je da Janaf već sada može zadovoljiti sve potrebe Mađarske i Slovačke što se kapaciteta tiče.

Trenutni kapacitet Janafa je 11,4 miliona tona nafte, a rafinerija u Mađarskoj ima kapacitet 8,1 miliona tona.

“Mi smo spremni da budemo partner i  osiguramo dovoljne količine nafte i za Mađarsku i Slovačku, s time da treba poštovati ono što Evropska komisija naglašava, a to su jednaki uslovi za sve na tržištu kako bi se osigurala poštena konkurencija”, rekao je Filipović, objavila je Hina.

Mađarska je u okviru šestog paketa sankcija protiv Rusije u kojem je dogovorena zabrana uvoza ruske nafte u EU morskim putem uspela dobiti izuzeće. To znači da bi Mađarskoj bilo dopušteno da i dalje uvozi rusku naftu preko Janafa u slučaju da se prekine isporuka preko naftovoda Družba.