Severna Koreja preti snažnim vojnim koracima protiv Japana

Severna Koreja preti snažnim vojnim koracima protiv Japana

Severna Koreja zapretila je u utorak da će preduzeti „hrabre i odlučne vojne korake“ protiv Japana, jer je kritikovala usvajanje strategije nacionalne bezbednosti u Tokiju kao pokušaj da se zemlja pretvori u agresivnu vojnu silu.

Saopštenje Severa usledilo je četiri dana nakon što je Japan objavio bezbednosnu strategiju koja odražava njegovu rešenost da poseduje sposobnost „protivudara“ i udvostruči svoju vojnu potrošnju kako bi stekao ofanzivnije uporište protiv pretnji iz Kine i Severne Koreje.

Ministarstvo spoljnih poslova Severa je u saopštenju navelo da nastojanje Japana da stekne sposobnost za protivudarne napade nema nikakve veze sa samoodbranom, već je jasan pokušaj da se stekne „sposobnost preventivnog napada koji bi trebalo da pokrene napade na teritorije drugih zemalja“.

„Glupi pokušaj Japana da zasiti svoju crnu pohlepu — izgradnja svoje sposobnosti za vojnu invaziju pod izgovorom legitimnog ostvarivanja prava na samoodbranu — ne može se opravdati i tolerisati“, rekao je portparol neidentifikovanog ministarstva u saopštenju prenose državni mediji.

U saopštenju se optužuju Sjedinjene Države za podršku i promovisanje japanskih vojnih ambicija i podrivanje regionalnog mira. Navodi se da takvi navodni potezi SAD primoravaju Severnu Koreju da naporno radi na dovršenju svojih planova za razvoj novog strateškog oružja kako bi se osujetili pokušaji neprijatelja da napadne sever.

U saopštenju se navodi da Severna Koreja želi da bude sigurna da može da preduzme „hrabre i odlučne vojne korake“ da zaštiti svoj suverenitet i nacionalne interese u svetlu složenosti regionalne bezbednosti izazvane japanskom bezbednosnom strategijom.

„Naša zemlja će nastaviti da preduzima akcije kako bi pokazala koliko smo zabrinuti i nezadovoljni nepravednim, pohlepnim pokušajem Japana da ostvari svoje ambicije“, navodi se u saopštenju.

Kao iu nekim drugim azijskim zemljama, antijapanska osećanja i dalje su duboko u Severnoj Koreji zbog ratnih zločina Japana. Korejsko poluostrvo je bilo pod japanskom kolonijalnom vlašću od 1910. do 1945. pre nego što je na kraju Drugog svetskog rata 1945. podeljeno na kapitalističku Južnu Koreju koju su podržavale SAD i socijalističku Severnu Koreju koju je podržavao Sovjetski Savez.

Državni mediji Severne Koreje rutinski kritikuju japanska kolonijalna dela. U saopštenju od utorka se takođe navodi da je Japan naneo „nemerljivu bedu i bol korejskom narodu“ tokom kolonijalne vladavine.

Severnokorejska potera za raketama sa nuklearnim vrhom predstavlja veliki bezbednosni problem za Japan jer su u stanju da stignu do Japana, kao i do Južne Koreje i kopnenog dela SAD. U oktobru je Severna Koreja ispalila raketu srednjeg dometa iznad Japana, primoravajući Tokio da pokrene evakuaciju upozorava i zaustavlja vozove.

Japanska strategija imenuje Kinu kao „najveći strateški izazov“ – pre Severne Koreje i Rusije – za napore Japana da obezbedi mir, bezbednost i stabilnost.