SAD: Snažna oluja na severoistoku, hiljade bez struje

SAD: Snažna oluja na severoistoku, hiljade bez struje

BOSTON – Ekipe komunalnih preduzeća utrkivale su se u subotu da vrate struju desetinama hiljada potrošača širom Nove Engleske i Njujorka nakon što je snažna oluja na nekim mestima bacila sneg od 2 metra, prenosi Asošijeted pres.

Više od 160.000 potrošača u Novoj Engleskoj bilo je u mraku od subote popodne, a još 20.000 je bilo bez struje u Njujorku jer je jak sneg doneo grane drveća na dalekovode, navodi poveroutage.us, koji prati prekide širom zemlje.

Napori na restauraciji bili su komplikovani jer je na nekim mestima još uvek padao sneg, što je putovanje učinilo opasnim. Doug Folei, predsednik Eversource električnih operacija u Nju Hempširu, rekao je da snegom prekriveni putevi otežavaju radnicima da dođu do zajednica kako bi procenili štetu i izvršili popravke.

„Još uvek preuzimamo oštećenja sistema u delovima države u kojima i dalje pada jak, mokar sneg, a stotine dodatnih ekipa dolaze u Nju Hempšir da podrže naše napore u obnovi“, rekao je Foli u saopštenju poslatom e-poštom.

Od subote popodne, Eversorurs je obnovio struju za skoro 61.000 kupaca u Nju Hempširu od početka oluje, ali je još 40.000 ostalo bez struje, navodi ova kompanija.

Green Mountain Pover, koji opslužuje kupce u Vermontu, saopštio je da je tamo moguće više prekida rada, a ne očekuje se da će se temperature dovoljno zagrejati u narednih nekoliko dana da bi se sneg otopio.

„Čišćenje oborenog drveća da bi se došlo do lokacija za prekid rada bilo je sporo i teško“, rekao je u saopštenju Majk Berk, potpredsednik za terenske operacije komunalnog preduzeća.

Više od 2 metra snega zabeleženo je u delovima Vermonta i zapadnog Njujorka, a mnoge zajednice širom regiona videle su više od metra snega, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.