SZO: Klimatske promene podstiču koleru širom sveta

SZO: Klimatske promene podstiču koleru širom sveta

Klimatske promene dovele su do značajno većih i smrtonosnijih epidemija kolere prijavljenih u oko 30 zemalja ove godine, objavila je u petak Svetska zdravstvena organizacija.

SZO je naveo da prati epidemije kolere u 30 zemalja Afrike, kao i porast na Haitiju.

Istraživači su procenili da svake godine u svetu ima od 1,3 do četiri miliona slučajeva kolere i od 21.000 do 143.000 smrtnih slučajeva od kolere, prema podacima SZO.

„Situacija je prilično bez presedana, jer ne samo da beležimo više epidemija, već su ove epidemije veće i smrtonosnije od onih koje smo videli proteklih godina“, rekao je Filip Barboza, koji vodi tim SZO za koleru i epidemijske dijareje.

Lekari bez granica saopštili su da je ove godine došlo do pojave kolere u izbegličkim kampovima u Libanu, Somaliji i Nigeriji.

Kolera je akutna infekcija koju uzrokuje Vibrio cholerae i koja zahvata celo tanko crevo, a karakteriše je profuzni vodenasti proliv, povraćanje, grčevi u mišićima, dehidracija, oligurija i kolaps.

Kolera zahvata oko tri do pet miliona ljudi širom sveta i odgovorna je za između 28.800 – 130.000 smrtnih slučajeva godišnje.

„Ono što je opet vrlo novo od početka godine i kraja prošle godine je vrlo vidljiv uticaj klimatskih promena“, rekao je Barboza.

Kako je kazao, većina ovih većih epidemija i činjenica da se one istovremeno javljaju, što situaciju čini mnogo složenijom, direktan je uticaj povećanja nepovoljnih klimatskih problema.

Na primer, rekao je Barboza, značajne poplave, monsuni bez presedana i niz ciklona i dalje su podstaknuti klimatskim promenama na Rogu Afrike, Sahelu i drugim delovima sveta.

„I nažalost, stvari se neće brzo promeniti“, rekao je Barboza.

Zvaničnik SZO je rekao da je kolera očigledno bolest siromaštva i ranjivosti.

„To je najkrhkiji deo stanovništva u bilo kojoj zemlji koji je najugroženiji i to iz jednostavnog razloga: to je samo zato što nemaju pristup sigurnoj vodi i osnovnim sanitarnim uslovima“, dodao je Barboza.

Lečenje kolere uključuje oralnu rehidraciju za većinu pacijenata i intravensku rehidraciju za teže slučajeve.