Jordan zabranjuje TikTok nakon što je policajac ubijen u protestima

Jordan zabranjuje TikTok nakon što je policajac ubijen u protestima

Jordan je u petak objavio da uvodi „privremenu zabranu“ platforme društvenih medija TikTok, dan nakon što je policajac ubijen tokom sukoba sa demonstrantima koji su izbili zbog visokih cena goriva.

Vozači kamiona započeli su štrajk prošle nedelje u znak protesta zbog visokih cena goriva u arapskom kraljevstvu. Štrajk i protesti proširili su se na nekoliko gradova širom Jordana. Sukobi su izbili u četvrtak u više gradova, a policija je upotrebila suzavac da ih rastera.

Video snimci štrajka i protesta preplavili su TikTok, a Jordanska Uprava za javnu bezbednost saopštila je u petak da suspenduje popularnu aplikaciju kratkog formata „nakon njene zloupotrebe i neuspeha da se bavi publikacijama koje podstiču nasilje i nerede“.

Internet usluga je takođe poremećena u gradovima Maan, gde je ubijen policajac, i Karak. Obojica su videli proteste protiv povećanja goriva.

U petak su vozači kamiona i dalje štrajkovali, ali su protesti utihnuli.

U međuvremenu, jordanski kralj Abdulah II obećao je da će se „čvrsto nositi“ sa odmetnicima. „Nećemo tolerisati nasilje nad našim bezbednosnim osobljem, koje rade dan i noć da bi zaštitile Jordan i Jordance“, rekao je on u izjavi koju je objavio Kraljevski sud.

Kralj je tokom posete izrazio saučešće porodici Abdula Razaka Abdel Hafeza Al Dalabeha, zamenika direktora policije u gradu Maanu koji je smrtno ubijen u četvrtak.

Jordan je blizak zapadni saveznik i dugo je viđen kao ostrvo stabilnosti u turbulentnom regionu.

Vlasti nisu saopštile koliko će zabrana trajati.