Bela kuća je najavila još jedan paket vojne pomoći Ukrajini sa opremom za PVO

Bela kuća je najavila još jedan paket vojne pomoći Ukrajini sa opremom za PVO

SAD pripremaju još jedan paket vojne pomoći za Ukrajinu, koji će uključivati opremu za PVO.

Kako prenosi Evropska istina pozivajući se na Rojters, to je na brifingu u petak izjavio koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

„Kao što ste videli u prethodnim paketima, mislim da možete očekivati da ćete u ovom paketu videti dodatnu protivvazdušnu odbranu“, rekao je on, odbijajući da iznosi detalje.

Predstavnik Bele kuće je takođe osudio još jedan masovni ruski raketni napad na Ukrajinu, ističući da je bio usmeren „uglavnom na civilnu infrastrukturu” i da Moskva „ponovo pokušava da seje strah u srcima ukrajinskog naroda i da im život učini mnogo boljim”. teško, sada kada je došla zima“.

Najnoviji paket američke vojne pomoći Ukrajini, vredan 275 miliona dolara, uključivao je rakete za lansere visokomobilnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS), municiju od 155 mm, vojna vozila Hamvi i generatore.

Ranije je saopšteno da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena dovršava planove za slanje protivraketnog odbrambenog sistema Patriot u Ukrajinu, što bi moglo biti objavljeno već ove nedelje.

Ranije je šef Ministarstva spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio da ukrajinska strana vodi pregovore sa Nemačkom, kao i sa Sjedinjenim Američkim Državama, u vezi sa postavljanjem sistema Patriot u Ukrajini. Nemačka je, kao što znate, odbila da postavi svoje sisteme protivvazdušne odbrane u Ukrajini, koje je ponudila Poljskoj nakon incidenta sa padom projektila u Pševodovu.