Švajcarska se pridružila limitu cena ruske nafte

Švajcarska se pridružila limitu cena ruske nafte

Savezni savet Švajcarske pridružio se u petak sankcijama Evropske unije Rusiji, koje bi uvele gornju granicu cene ruske nafte koja se transportuje morem.

Odluku o pridruživanju sankcijama usvojilo je 8. decembra Federalno ministarstvo ekonomije, obrazovanja i istraživanja Švajcarske i stupa na snagu u petak u 19 sati po kijevskom vremenu.

Takođe, Švajcarska zajedno sa EU uvodi finansijske sankcije protiv dve fizičke i dve pravne ose Irana zbog učešća u razvoju i snabdevanju Rusije bespilotnim letelicama.

Ranije se Švajcarska dosledno pridružila drugim sankcijama EU protiv Rusije kao odgovor na punu agresiju protiv Ukrajine.

Podsetićemo da je 5. decembra stupila na snagu odluka Saveta EU o ograničenju cene ruske nafte i zabrani pomorskog transporta ruske nafte u treće zemlje.

Pre toga, početkom decembra, zemlje grupe G7 saopštile su da su pristale da postave „plafon cene” za naftu koja se izveze iz Ruske Federacije morskim putem na 60 dolara po barelu.

Funkcionisanje mehanizma graničnih cena će se preispitivati svaka dva meseca kako bi se odgovorilo na razvoj situacije na tržištu i biće postavljeno na nivo najmanje 5% ispod prosečne tržišne cene ruske nafte i naftnih derivata, izračunate na dan. na osnovu podataka Međunarodne agencije za energetiku.