Godišnja inflacija u Evropskoj uniji i eurozoni usporila u novembru

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji i eurozoni usporila u novembru

U poređenju s oktobrom, godišnja stopa inflacije smanjila se u 16, a porasla u osam zemalja.

Inflacija u Evropskoj uniji i eurozoni u novembru je usporila na godišnjem nivou, no i dalje je dvocifrena, pa je tako u EU iznosila 11,1 posto, a u eurozoni 10,1 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u Evropskoj uniji, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u novembru je iznosila 11,1 posto, usporivši rast nakon što je u oktobru dosegla 11,5 posto, pokazao je izvještaj Eurostata. U novembru prošle godine, poređenja radi, iznosila je 5,2 posto, prenosi Hina.

U eurozoni je godišnja stopa inflacije u novembru smanjena na 10,1 posto, s 10,6 posto u oktobru. U novembru lani, pak, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 4,9 posto.

Usporavanje inflacije u novembru u zoni primjene zajedničke valute odražava posustajanje rasta cijena energije, koje su u novembru bile više za 34,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U oktobru su, naime, na godišnjem nivou uvećane 41,5 posto.

Cijene hrane, pića i duhana bile su više za 13,6 posto u odnosu na prošlogodišnji novembar, nakon što su u oktobru bile uvećane 13,1 posto.

Na mjesečnom nivou, potrošačke su cijene u novembru bile za 0,1 posto više na nivou Unije, dok su se u istom postotku smanjile u eurozoni, pokazuju tablice Eurostata.

U poređenju s oktobrom godišnja stopa inflacije smanjila se u 16 zemalja, a porasla u osam zemalja, uključujući Hrvatsku. U tri zemlje je ostala na oktobarskom nivou.

Dvije trećine zemalja Unije bilježi dvocifrene godišnje stope inflacije, pokazuju tablice Eurostata.

Najvišu godišnju stopu inflacije u studenomnovembru je imala Mađarska, od 23,1 posto. Blizu je i Latvija, s inflacijom od 21,7 posto te njeni baltički susjedi Estonija i Litvanija, gdje je iznosila 21,4 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u novembru iznosila 13 posto i bila za 0,3 postotna boda viša nego u mjesecu ranije. U novembru lani iznosila je 4,7 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Najbliža Hrvatskoj po stopi inflacije i u novembru je bila Italija, treća po veličini ekonomija i važan trgovinski partner, u kojoj je ostala kao i u oktobru, na 12,6 posto.

U Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji i također važnom trgovinskom partneru Hrvatske, iznosila je 11,3 posto i bila 0,3 postotna boda niža nego u mjesecu ranije.

Najslabiji rast potrošačkih cijena i u novembru su bilježile Španija, od 6,7 posto, Francuska, 7,1 posto te Malta, 7,2 posto.