Akcije Tesle porasle uprkos tome što je Musk prodao 3,58 milijardi dolara svojih akcija

Akcije Tesle porasle uprkos tome što je Musk prodao 3,58 milijardi dolara svojih akcija

AUSTIN – Akcije Tesle su blago porasle u četvrtak uprkos vestima da je izvršni direktor Elon Musk ove nedelje prodao još 3,58 milijardi dolara vrednih akcija proizvođača električnih vozila, prenosi AP.

Akcije su završile na 157,67 dolara, što je manje od 1%, ali je i dalje blizu svojih dvogodišnjih najnižih vrednosti. Tesla je prošao bolje od šireg američkog tržišta akcija, gde je zabrinutost zbog rasta kamatnih stopa dovela do pada S&P 500 indeksa od 2,5%.

Mask, novi vlasnik Tvitera, prodao je Tesline akcije od ponedeljka do srede, navodi se u podnesku objavljenom u sredu uveče američkoj Komisiji za hartije od vrednosti. Nije bilo jasno gde se troše prihodi od prodaje.

Musk je od aprila prodao akcije Tesle u vrednosti od skoro 23 milijarde dolara, a veliki deo novca će verovatno pomoći u finansiranju njegove kupovine Tvitera od 44 milijarde dolara. Početkom prošlog meseca prodao je deonice Tesle u vrednosti od skoro 4 milijarde dolara, prema regulatornim podnescima.

Do prodaje dolazi pošto su akcije proizvođača električnih vozila i solarnih panela pale, izgubivši više od polovine vrednosti od kada je Musk prvi put otkrio u aprilu da kupuje akcije Tvitera.

Analitičar Vedbusha Den Ajvs rekao je u belešci klijenta da se čini da Musk menja narativ o Tesli od fundamentalne priče o transformaciji električnih vozila kako bi postao izvor sredstava za finansiranje njegove kupovine na Tviteru.

„Tviter noćna mora se nastavlja dok Mask koristi Teslu kao sopstvenu bankomat kako bi nastavio da finansira crveno mastilo na Tviteru, što se iz dana u dan pogoršava kako sve više oglašivača beži sa platforme uz kontroverze koje sve više pokreće Musk“, napisao je Ajvs.

Pad akcija Tesle odbacio je Maska od njegovog statusa najbogatije osobe na svetu, a njegova neto vrednost je pala na 174 milijarde dolara, prema Forbsu. Prošle nedelje ga je prošao francuski modni i kozmetički magnat Bernar Arno. Većina Muskovog bogatstva vezana je za akcije kompanije Tesla Inc., koja se nalazi u Austinu u Teksasu.

Preuzimanje Tvitera sa sedištem u San Francisku nije prošlo glatko, a neke velike kompanije su zaustavile oglašavanje na platformi društvenih medija. Musk je rekao da je Tviter imao „masovni pad prihoda“ zbog gubitaka oglašivača.

Investitori su u poslednje vreme kažnjavali Tesline akcije, dok je Musk proveo veći deo svog vremena na Tviteru, što je izazvalo zabrinutost da je skrenuo pažnju sa automobilske kompanije.

Samo ove nedelje Tviter je raspustio svoj Savet za poverenje i bezbednost, savetodavnu grupu od oko 100 nezavisnih građanskih, ljudskih prava i drugih organizacija koje je kompanija osnovala 2016. godine kako bi se bavila govorom mržnje, eksploatacijom dece, samoubistvom, samopovređivanjem i drugim problemima na platformi. .

Ostavljena je poruka Tesli da traži komentar o prodaji akcija.