Lideri EU: 18 milijardi evra makrofinansiranja za Ukrajinu

Lideri EU: 18 milijardi evra makrofinansiranja za Ukrajinu

Lideri zemalja članica Evropske unije na sastanku u četvrtak postigli su dogovor o dodeli 18 milijardi evra makrofinansijske pomoći Ukrajini 2023. godine, navodi se u objavljenim zaključcima Evropskog saveta, prenosi „Evropska pravda“.

„Evropska unija ostaje posvećena pružanju, zajedno sa svojim partnerima, finansijske pomoći Ukrajini i podržavanju njene stabilnosti i dugoročnog oporavka. U tom kontekstu, Evropska unija se složila da Ukrajini pruži pomoć od 18 milijardi evra 2023. navodi se u dokumentu.

Evropski savet je pomenuo i dogovor zemalja „Grupe sedam” o stvaranju međuresorne platforme za koordinaciju donatora.

Osim toga, lideri EU su se složili da „odmah intenziviraju pružanje humanitarne pomoći i pomoći civilnoj zaštiti Ukrajini“, kao i da „olakšaju obnavljanje kritične infrastrukture Ukrajine kako bi pomogli Ukrajini da prebrodi zimu“.

„Evropski savet takođe predlaže Komisiji da pojača koordinaciju sa evropskom industrijom i međunarodnim partnerima kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje Ukrajine prioritetnom opremom, poput mobilnih grejnih tačaka, agregata, energetskih transformatora, kao i visokonaponskih i opreme za osvetljenje“, navodi se u zaključcima.

Šefovi država EU potvrdili su da će nastaviti da pružaju podršku raseljenim licima kako u Ukrajini, tako i u inostranstvu.

Ranije je saopšteno da je odobrenje makrofinansijske pomoći Ukrajini blokirano zbog stava Poljske. Ona se nije protivila dodeli pomoći Ukrajini, ali je imala pitanja o drugom rešenju iz paketa koji su razmatrali lideri EU. To se odnosilo na minimalnu stopu poreza na dobit za velike multinacionalne korporacije.

Kako prenosi Politiko, Poljska je uklonila svoj veto sa glavnog finansijskog i ekonomskog paketa EU, pošto nijedna od zemalja nije podržala njeno protivljenje na sastanku lidera bloka.