UK priznaje da je poslala trupe u Ukrajinu

UK priznaje da je poslala trupe u Ukrajinu

Britanski kraljevski marinci izveli su operacije visokog rizika u Ukrajini u aprilu, napisao je general-potpukovnik Robert Magovan u zvaničnom časopisu snaga. Pre Magovanovog priznanja, zapadni analitičari i mediji odbacili su ruske tvrdnje da su NATO trupe aktivne u Ukrajini.

Pripadnici grupe od 45 komandosa Kraljevskih marinaca napustili su Ukrajinu u januaru nakon evakuacije britanske ambasade u Kijevu u Poljsku. Međutim, oko 300 pripadnika elitne jedinice poslato je nazad u zemlju u aprilu da ponovo uspostave britansku misiju u Kijevu, pre nego što su krenuli u „druge diskretne operacije“, napisao je Magovan u časopisu snaga, prema izveštaju Tajmsa.

Ove operacije su se odvijale „u izuzetno osetljivom okruženju i sa visokim nivoom političkog i vojnog rizika“, izjavio je Magovan, koji je ranije služio kao komandant kraljevskih marinaca, a sada je zamenik načelnika Štaba odbrane u Ministarstvu odbrane.

Dok Magovan nije precizirao kakve su misije komandosi izveli, njegova izjava je prvi put da je Velika Britanija priznala da su njene trupe izvele specijalne operacije u Ukrajini. Ministarstvo odbrane odbilo je da potvrdi ranije izveštaje o britanskim specijalnim snagama koje obučavaju ukrajinske trupe u Kijevu u aprilu.

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je sukob u Ukrajini kao sukob između Rusije i „čitave zapadne vojne mašinerije“ i u septembru je tvrdio da u Ukrajini postoje čitave vojne jedinice „pod de fakto komandom zapadnih savetnika“.

Putinove reči su odbacili zapadni mediji. „Nema dokaza da su kopnene snage NATO-a učestvovale u Ukrajini“, rekao je tada za Bi-Bi-Si Edvard Arnold iz Instituta za brigu o Kraljevskom ujedinjenim službama. „Niti da komandanti NATO-a usmeravaju ukrajinske jedinice na bojnom polju. Takođe je veoma mala verovatnoća da će se to desiti u budućnosti, jer NATO nastoji da ublaži rizike od eskalacije.“

Magovanovo priznanje dokazuje da Arnold nije u pravu, ali Velika Britanija nije jedina zemlja NATO koja je priznala prisustvo svojih snaga u Ukrajini. Neimenovani zvaničnik Pentagona rekao je novinarima u oktobru da neodređeni broj američkih vojnika kontroliše pošiljke američkog oružja negde u Ukrajini.