Španija će pomoći roditeljima koji rade sa više odsustva za decu

Španija će pomoći roditeljima koji rade sa više odsustva za decu

Španska vlada želi da pomogne zaposlenim roditeljima da usklade odgovornost podizanja dece sa poslom dajući im više slobodnog vremena kada se deca razbole ili tokom tih dugih letnjih raspusta.

Jone Belara, španski ministar za socijalna prava, predstavio je u utorak početni nacrt novog zakona o „porodičnom zakonu” koji uključuje nekoliko mera osmišljenih da olakšaju rad i podizanje dece u zemlji koja se, kao i većina Evrope, suočava sa lošim natalitet i starenje stanovništva.

„Tražimo od roditelja da budu superheroji, a moja namera sa ovim zakonom je da oni mogu da budu samo mame i tate, što od njih traži dovoljno kako jeste“, rekla je Belara.

Ako ga usvoji parlament, zakon bi povećao pravo na plaćeno odsustvo sa dva na pet dana godišnje za svakog radnika čiji su bliski srodnici bolesni ili hospitalizovani.

Takođe bi roditeljima dalo pravo na plaćeno odsustvo do četiri dana godišnje kako bi se izborili sa nepredviđenim hitnim slučajevima u vezi sa svojim porodicama.

Još osam nedelja neplaćenog odsustva bi se godišnje omogućilo roditeljima da se brinu o svojoj deci do njihove osme godine. Belara je rekla da je ova mera osmišljena da pomogne roditeljima da brinu o deci tokom letnjih raspusta u školi, koji obično traju od kraja juna do sredine septembra, daleko iznad broja dana raspusta koji roditelji imaju na raspolaganju. Ova mera bi se postepeno uvodila sa šest nedelja odsustva 2023, a zatim osam nedelja 2024.

Belara je rekao da je zakon osmišljen tako da Špancima olakša rađanje dece, ako to žele.

Prema Eurostatu, statističkom uredu Evropske unije, Španija sa 7,1 rođenih na 1.000 stanovnika bila je druga najniža u EU, samo ispred Italije 2020. Španija je predvodila blok od 27 zemalja 2019. sa brojem žena starijih od 40 godina. imaju decu, sa 10% svih živorođenih.

Zakon bi takođe dao iste pogodnosti u obrazovanju i prevozu jednoroditeljskim domaćinstvima sa dvoje ili više dece koje su trenutno dostupne za porodice sa dva roditelja i troje ili više dece.

Predlog zakona može biti izmenjen tokom zakonodavnog procesa pre nego što se suoči sa glasanjem u Kongresu i Senatu da postane zakon.