Kijev najavio kaznene mere protiv više velikodostojnika UPC

Kijev najavio kaznene mere protiv više velikodostojnika UPC

Vlasti u Kijevu naredile su sprovođenje kaznenih mera za sedam visokih crkvenih velikodostojnika ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) koja ima viševekovne veze sa Moskvom i koja je pod sve većim pritiskom od početka rata u Ukrajini 24. februara.

„Činimo sve da obezbedimo da ‘država-agresor’ ne može da povlači nikakve konce zbog kojih bi ukrajinsko društvo moglo da pati“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, najavljujući ove mere u svom noćnom video-obraćanju, prenosi Rojters.

Prema nalogu koji je izdao Savet bezbednosti Ukrajine, svim sveštenicima je zaplenjena imovina i oni podležu zabrani niza ekonomskih i pravnih aktivnosti, kao i de fakto zabrani putovanja, navodi britanska agencija.

Savet bezbednosti Ukrajine je prošlog meseca naredio istragu o aktivnostima UPC i razmatra se zakon o ograničavanju njenih aktivnosti.

Služba bezbednosti je saopštila prošlog meseca da je jedan arhiepiskop UPC u eparhiji na zapadu Ukrajine delio objave koje „ponižavaju nacionalnu čast i ugled Ukrajinaca“ i „doprinose raspirivanju verske netrpeljivosti i mržnje“.