Jermak: Stvaranje specijalnog tribunala za Rusiju trebalo bi da bude obavezan element formule mira – Jermak

Jermak: Stvaranje specijalnog tribunala za Rusiju trebalo bi da bude obavezan element formule mira – Jermak

„Mir je univerzalna vrednost. Siguran sam da svi vi to cenite, a nema te osobe i nema ljudi koji ne sanjaju o miru kada ga neko uništi. Ali mir je nemoguć bez pravde. A pravda je nemoguća bez pravosuđa“, rekao je Jermak.

Zato je, prema njegovom mišljenju, obavezan element formule mira stvaranje specijalnog tribunala za zločin agresije Rusije na Ukrajinu.

„Zločin agresije je alfa i omega rata. Započinjanje zločinačkog i ničim izazvanog rata znači otvoriti vrata hiljadama zločina različitih nivoa počinjenih tokom neprijateljstava i na okupiranoj teritoriji“, rekao je Jermak.

On je dodao da nije dovoljno pronaći i procesuirati sve koji su počinili ratne zločine.

„Moraju biti kažnjeni i oni u čijim glavama je sazreo pakao agresije. Ko je naredio da se započne ovaj zločinački rat i ko je organizovao teror. Eto šta je pravda. Zato Ukrajina apeluje na vas i Sjedinjene Američke Države da podrže naše napore da se uspostavi specijalni tribunal za zločin ruske agresije“, rekao je Jermak.

Diskusija „Krivično gonjenje za zločin agresije počinjen u Ukrajini“ održala su dva autoritativna američka istraživačka centra – Američki institut za mir i Atlantski savet. Prisustvovalo je rukovodstvo Stejt departmenta SAD, članovi Predstavničkog doma, senatori i predstavnici najvećih istraživačkih centara, uključujući Human Rights Vatch, Otvoreno društvo itd.