Njusom osvaja drugi mandat, da li će Bela kuća biti sledeća?

Njusom osvaja drugi mandat, da li će Bela kuća biti sledeća?

Demokrata Gevin Njusom lako je u utorak osvojio drugi mandat na mestu guvernera Kalifornije, pobedivši malo poznatog republikanskog državnog senatora tako što ga je uglavnom ignorisao dok je vodio kampanju protiv politike guvernera Floride Rona DeSantisa i guvernera Teksasa Grega Abot.

Bila je to druga odlučujuća pobeda Njusoma na nivou države za samo godinu dana. U septembru 2021. lako je odbio pokušaj da ga izbaci sa funkcije koji je bio podstaknut besom zbog njegove politike u vezi sa pandemijom. Neuspeli opoziv učvrstio je Njusomovu političku moć u Kaliforniji, ostavljajući mu slobodu da se fokusira na budućnost – za koju mnogi očekuju da će uključiti i trku za Belu kuću.

„Mislim da on postaje jedan od najistaknutijih demokrata u zemlji, s obzirom da će vrlo verovatno doći do podeljene vlade u Vašingtonu, a demokrate će tražiti sve saveznike da promovišu svoju agendu“, rekao je Met Bareto, profesor političkih nauka sa UCLA. „A guverner Njusom će imati veoma veliku platformu iz Kalifornije da to uradi.“

Bio je to očekivani ishod u najmnogoljudnijoj državi u zemlji, gde ima skoro duplo više registrovanih demokratskih birača nego republikanaca. Kandidat GOP-a, državni senator Brian Dahle, nije mogao da prikupi dovoljno novca da vodi efikasnu kampanju. Dahle, farmer iz ruralnog severozapadnog ugla države koji takođe poseduje kompaniju za transport, proveo je poslednje nedelje kampanje pokušavajući da privuče pažnju vozeći se polu kamionom po državi sa velikim transparentom kampanje.

Bez političkih pretnji kod kuće, Njusom je proteklu godinu proveo potpisujući niz liberalnih zakona koji bi mu mogli pomoći da pridobije demokratske birače na spornim predsedničkim izborima. To je uključivalo donošenje više od deset zakona čiji je cilj da Kalifornija postane utočište za žene u drugim državama koje traže abortuse sada kada je Vrhovni sud SAD poništio Roe protiv Vejda.

On je naredio državnim regulatorima da zabrane prodaju većine novih automobila na gas do 2035. Njegov budžet je platio da svako četvorogodišnjak ide besplatno u obdanište i pokrivaće troškove zdravstvene zaštite svih imigranata sa niskim primanjima u Kaliforniji koji žive u Sjedinjenim Državama bez zakonske dozvole.

Ali potencijalna predsednička kampanja Nevsom-a morala bi da odgovara za mnoštvo najtvrdokornijih problema u Kaliforniji, uključujući sve veću populaciju beskućnika i porast kriminala koji je doprineo opštem osećaju nelagodnosti među glasačima. U međuvremenu, rastuća inflacija samo je povećala visoke troškove života u državi, doprinoseći prvom padu stanovništva Kalifornije i gubitku mesta u Kongresu.

Njusom je obećao da će se pozabaviti nekim od tih pitanja odmah u svom drugom mandatu, obećavajući da će sazvati specijalnu sednicu državnog zakonodavstva sledećeg meseca kako bi se usvojio novi porez na dobit naftnih kompanija kao način za borbu protiv rekordno visokih cena gasa u državi. Ali Njusomov sledeći mandat će početi tako što će naplata državnih poreza pasti ispod očekivanja, što će dovesti do potencijalnog kruga nepopularnih rezova budžeta.

Na nacionalnom nivou, Njusom je tražio ulogu partijskog glasnika, koristeći deo novca od svoje kampanje da plati oglase na Floridi i Teksasu koji ciljaju konzervativne guvernere te države. Njusom je više puta rekao da je njegov cilj da prepravi strategiju Demokratske stranke, pozivajući druge da slede njegov primer agresivnijeg stila.

Stalni napadi na DeSantisa, Abbota i druge vodeće republikance samo su povećali spekulacije o Njusomovoj budućnosti. Neki su naveli njegovo ime kao potencijalnu zamenu za predsednika Džoa Bajdena 2024. ili kandidaturu 2028. Njusom je više puta demantovao i jedno i drugo, govoreći da podržava Bajdena i da želi da potpredsednica Kamala Haris, prijateljica i drugarica iz Kalifornije, bude predsednik.

Tokom jedine prošlomesečne debate o guvernerskoj trci, Njusom je obećao da će služiti sve četiri godine ako jednom bude ponovo izabran – obećanje koje su mnogi političari dali i prekršili u prošlosti.

Što se tiče njegovog sledećeg guvernera, Njusom je rekao da će se fokusirati na ekstreme: „ekstremna suša, ekstremno vreme, ekstremna polarizacija u našem političkom telu u vezi sa očuvanjem i zaštitom demokratije.

„Revolucija prava je vraćena u realnom vremenu u toliko crvenih država, sve te stvari su veoma važne“, rekao je Njusom posle debate prošlog meseca. „A ova država ima više da izgubi, više da dobije, nego bilo koja druga država u zemlji.