Gutereš odlaže putovanje kako bi pokušao da vrati Rusiju u dogovor o žitu

Gutereš odlaže putovanje kako bi pokušao da vrati Rusiju u dogovor o žitu

KIJEV/NjUJORK – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je u nedelju duboku zabrinutost zbog odluke Rusije da suspenduje svoje učešće u sporazumu uz posredovanje UN koji je omogućio isporuke žita iz Ukrajine, pošto je odložio inostranu posetu da pokuša da oživi sporazum koji je imao za cilj da ublaži globalnu krizu sa hranom, preneo je Rojters.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, zaustavila je u subotu svoju ulogu u sporazumu o Crnom moru postignutom u julu, efektivno smanjivši isporuke jednog od najvećih svetskih izvoznika žitarica. Rusija je saopštila da reaguje na, kako je nazvala, veliki ukrajinski napad dronovima ranije tog dana na njenu flotu u blizini luke Sevastopolj na Krimu koji je aneksirao Rusiju.

„Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog tekuće situacije u vezi sa Inicijativom za crnomorsko žito“, rekao je portparol UN Stefan Dižarik u saopštenju, dodajući da je Gutereš bio uključen u „intenzivne kontakte“ sa ciljem da okonča rusku suspenziju svog učešća u dogovor.

Gutereš je odložio svoj odlazak na samit Arapske lige u Alžiru za jedan dan kako bi se fokusirao na to pitanje, navodi se u saopštenju.

Više od 9 miliona tona kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, uljane repice i soje izvezeno je u okviru sporazuma, koji je Turska pregovarala sa Ujedinjenim nacijama.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ministar Hulusi Akar u pregovorima sa ruskim i ukrajinskim kolegama o obnavljanju sporazuma i zatražilo od uključenih strana da izbegnu bilo kakvu provokaciju.

NATO je saopštio da je ukrajinski izvoz žitarica pomogao da se smanje cene hrane širom sveta.

„Pozivamo Rusiju da preispita svoju odluku i hitno obnovi sporazum, omogućavajući da hrana stigne do onih kojima je najpotrebnija“, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture saopštilo je da je 218 plovila „efikasno blokirano“ odlukom.

Očekuje se da će cene pšenice na međunarodnim tržištima roba skočiti u ponedeljak kao rezultat, pošto su i Rusija i Ukrajina među najvećim svetskim izvoznicima pšenice, kažu analitičari.

Evropska unija je takođe pozvala Moskvu da obrne kurs.

„Odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o Crnom moru dovodi u opasnost glavni izvozni put preko potrebnog žita i đubriva za rešavanje globalne prehrambene krize izazvane njenim ratom protiv Ukrajine“, napisao je na Tviteru visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Američki predsednik Džo Bajden u subotu je nazvao ovaj potez Rusije „čisto nečuvenim“ i rekao da će povećati glad. Američki državni sekretar Antoni Blinken optužio je Moskvu da koristi hranu. U nedelju je ruski ambasador u Vašingtonu uzvratio, rekavši da je odgovor SAD „nečuven“ i dao je lažne tvrdnje o potezu Moskve.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina rano napala Crnomorsku flotu kod Sevastopolja sa 16 dronova i da su „specijalisti“ britanske mornarice pomogli u koordinaciji onoga što je nazvala terorističkim napadom. Britanija je odbacila tu tvrdnju. Rusija je saopštila da je odbila napad, ali da su ciljani brodovi bili uključeni u obezbeđivanje koridora za žito iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Ukrajina nije ni potvrdila ni demantovala da stoji iza napada. Ukrajinska vojska je sugerisala da su sami Rusi možda odgovorni za eksplozije.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je Moskva iskoristila eksplozije 220 km (137 milja) od žitnog koridora kao „lažni izgovor“ za dugo nameravani potez.

Šef kabineta predsednika Vladimira Zelenskog optužio je u subotu Rusiju da je izmislila napade na sopstvene objekte.

Ukrajina često optužuje Rusiju da koristi Crnomorske flote za ispaljivanje krstarećih raketa na ukrajinske civilne ciljeve, što je optužba koju podržavaju neki vojni analitičari koji kažu da to čini flotu legitimnom vojnom metom.

Ruskom invazijom nedavno su dominirali ukrajinska kontraofanziva i ruski napadi dronovima i raketama koji su uništili više od 30% proizvodnih kapaciteta Ukrajine i pogodili naseljena područja. Svaka strana optužuje drugu da je spremna da detonira radioaktivne bombe.

Zelenski je pozvao na snažan odgovor Ujedinjenih nacija i Grupe 20 (G20) velikih ekonomija na ono što je nazvao besmislenim potezom Rusije u vezi sa dogovorom o žitu, rekavši u video obraćanju u subotu da taj potez preti glađu velikih razmera u Africi i Aziji. .

Sporazumom o žitu ponovo su pokrenute isporuke iz Ukrajine, omogućavajući prodaju na svetskim tržištima, ciljajući predratni nivo od 5 miliona metričkih tona koji se izvoze iz Ukrajine svakog meseca.

Ali uoči njegovog isteka 19. novembra, Rusija je rekla da ima ozbiljnih problema sa njim, a Ukrajina se požalila da je Moskva blokirala skoro 200 brodova da pokupe teret žitarica.

Sporazum je obezbedio bezbedan prolaz u i iz Odese i dve druge ukrajinske luke.

Rusija je zatražila od Saveta bezbednosti UN da se sastane u ponedeljak kako bi razgovarali o napadu na Sevastopolj, napisao je zamenik ambasadora UN Dmitrij Poljanski na Tviteru.

Ruske okupacione snage su na terenu pokušavale da otežaju život stanovnicima južnog regiona Hersona, navodi se u saopštenju ukrajinskih oružanih snaga na Fejsbuku.

Stanovnicima Nove Kahovke, u blizini velike hidroelektrane na severu regiona, prekinut je pristup internetu. Automobili sa zvučnicima kretali su se gradom i govorili stanovnicima da odu u roku od 48 sati, navodeći kao razlog pretnju ukrajinskim raketnim udarima. Vlasnicima prodavnica je naređeno da prodaju sve zalihe prehrambenih proizvoda i da se zatvore do utorka.