Maskov zaokret u vezi sa uslugom Starlink za Ukrajinu

Maskov zaokret u vezi sa uslugom Starlink za Ukrajinu

Izvršni direktor kompanije SpaceX Elon Musk napravio je nagli preokret u vezi sa svojom odlukom da prestane da finansira rad satelitske komunikacione usluge Starlink u Ukrajini, gde je ukrajinske trupe aktivno koriste. Ranije je SpaceX navodno tražio od Pentagona da pokrije troškove internet usluge u Ukrajini, koji bi mogli da iznose i do 400 miliona dolara tokom naredne godine.

„Samo ćemo nastaviti da besplatno finansiramo vladu Ukrajine“, napisao je Musk u tvitu u subotu, dodajući da će SpaceX to učiniti „iako Starlink i dalje gubi novac, a druge kompanije dobijaju milijarde dolara poreskih obveznika“.

Ranije je izvršni direktor SpaceX-a ukazao na činjenicu da su njegovi „konkurenti u svemirskim lansiranjima i komunikacijama“, Lockheed Martin i Boeing, zajedno primili preko 60 milijardi dolara u odbrambenim ugovorima samo u 2021. Preduzetnik se takođe u nizu tvitova požalio da je održavanje komunikacije na „ratnom frontu“ teško i skupo. Takođe je naveo da Rusija „aktivno pokušava da ubije Starlink“, primoravajući američku kompaniju da troši oko 20 miliona dolara mesečno na zaštitu usluga od sajber napada i ometanja.

U četvrtak je CNN dobio pismo u kojem je Musk navodno obavestio Pentagon da njegova kompanija „nije u poziciji da dalje donira terminale Ukrajini ili finansira postojeće terminale na neodređeno vreme“.

SpaceX je donirao oko 20.000 Starlink satelitskih jedinica Ukrajini od početka sukoba krajem februara, obezbeđujući internet vezu i vojnu koordinaciju na haotičnim ratištima koja bi inače bila odsečena od mreže.

Kijev je tada pohvalio terminale kao „suštinski deo kritične infrastrukture“, ali je nastavio da poziva SpaceX da pošalje hiljade dodatnih terminala. Mask je ranije izjavio da bi SpaceX potrošio više od 100 miliona dolara na pružanje Starlink usluga Ukrajini do kraja godine. Istovremeno, kompanija je navodno priznala da su većinu jedinica koje je poslala u Ukrajinu delimično ili u potpunosti finansirale američka, britanska i poljska vlada.

SpaceX se takođe nedavno našao na udaru kritike zbog navodnih prekida rada Starlink-a u nekim regionima Ukrajine, što su neki ukrajinski vojnici opisali kao „katastrofalan“ gubitak komunikacija, navodi Fajnenšel tajms. Incidenti su se takođe dogodili nakon kratkog prepirke između Maska i otvorenog bivšeg ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj Andreja Melnika.

Diplomata, koji je poznat po uvredama na račun nemačkih zvaničnika, rekao je Masku da se „odjebe“ nakon što je milijarder predložio mirovni plan za Ukrajinu koji je uključivao da se Kijev obavezao na neutralnost i odustao od polaganja prava na Krim. Musk je tada rekao da je jednostavno sledio Melnikovu preporuku kada je povukao svoje finansiranje Starlink u Ukrajini.