SAD: Čovek se izjasnio krivim za zaveru za napad na Kapitol

SAD: Čovek se izjasnio krivim za zaveru za napad na Kapitol

VAŠINGTON – Muškarac iz Severne Karoline priznao je u četvrtak krivicu za zaveru sa drugim članovima ekstremno desničarske grupe Proud Bois da nasilno zaustave prenos predsedničke vlasti nakon izbora 2020., čime je postao prvi član ekstremističke grupe koji je priznao krivicu. buntovna optužba za zaveru, prenosi AP.

Džeremi Džozef Bertino (43) pristao je da sarađuje sa istragom Ministarstva pravde o ulozi koju su vođe Proud Bois-a odigrali u napadu mafije na američki Kapitol 6. januara 2021, rekao je savezni tužilac. Američki okružni sudija Timoti Keli pristao je da pusti Bertina na slobodu do ročišta za izricanje presude koje nije odmah zakazano.

Bertino se takođe izjasnio krivim po optužbi za nezakonito posedovanje vatrenog oružja u martu 2022. godine u Belmontu u Severnoj Karolini. Keli je prihvatio potvrdno izjašnjavanje o obe optužbe tokom kratkog saslušanja nakon što je u četvrtak podnet slučaj protiv Bertina.

Tužilac Ministarstva pravde Erik Kenerson rekao je da procenjene smernice za odmeravanje kazne za Bertinov slučaj preporučuju zatvorsku kaznu u rasponu od četiri godine i tri meseca do pet godina i tri meseca. Optužba za pobunu za zaveru iz doba građanskog rata predviđa maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Bivši predsednik Proud Bois-a Henri „Enrikue” Tarrio i četiri druga člana grupe takođe su optuženi za pobunjeničke zavere zbog, kako tužioci kažu, koordinisanog napada na američki Kapitol da spreči Kongres da potvrdi izbornu pobedu predsednika Džoa Bajdena 2020.

Suđenje Itanu Nordinu, Džozefu Bigsu, Zakariju Relu i Dominiku Pecoli zakazano je za decembar.

Ove nedelje u Vašingtonu je počelo suđenje za pobunjeničku zaveru protiv osnivača Zakletve i drugih članova antivladine milicije zbog njihovog učešća u napadu 6. januara.

Više od tri desetine osoba optuženih za opsadu Kapitola su federalne vlasti identifikovale kao vođe, članove ili saradnike Ponosnih dečaka. Dvojica od njih — Metju Grin i Čarls Donoho — izjasnili su se krivim za zaveru da ometaju zvanični postupak, zajedničku sednicu Kongresa 6. januara za potvrđivanje glasanja na Elektorskom kolegijumu.

Članovi Proud Bois-a opisuju grupu kao politički nekorektan muški klub za „zapadne šoviniste“. Tukli su se sa antifašističkim aktivistima na skupovima i protestima. Suosnivač Vice Media Gavin McInnes, koji je osnovao Proud Bois 2016, tužio je Southern Poverti Lav Center jer ga je označio kao grupu mržnje.

Nordean, iz Auburna u Vašingtonu, bio je predsednik ogranka Proud Bois i član nacionalnog „Saveta starešina“ grupe. Biggs, sa Ormond Biča na Floridi, je samoproglašen organizator Proud Bois-a. Rehl je bio predsednik ogranka Proud Bois u Filadelfiji. Pecola je član Proud Bois-a iz Rochestera, Njujork.