Severna Koreja nastavlja sa lansiranjem raketa dok SAD ponovo raspoređuje nosač

Severna Koreja nastavlja sa lansiranjem raketa dok SAD ponovo raspoređuje nosač

SEUL – Severna Koreja je u četvrtak lansirala dve balističke rakete ka svojim istočnim vodama, pošto su Sjedinjene Države premestile jedan od svojih nosača aviona u blizini Korejskog poluostrva kao odgovor na prethodno Pjongjangovo lansiranje moćne nuklearne rakete iznad Japana, prenosi Asošijeted pres.

Zajednički generalštab Južne Koreje naveo je u saopštenju da su lansiranja izvršena 22 minuta u razmaku od regiona glavnog grada Severne Koreje. Rečeno je da je Južna Koreja pojačala svoj nadzor i da održava spremnost u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama.

Japanski premijer Fumio Kišida takođe je potvrdio lansiranje raketa Severne Koreje, rekavši da je ispaljivanje oružja „apsolutno nepodnošljivo“.

Najnovija lansiranja projektila sugerišu da je severnokorejski lider Kim Džong Un odlučan da nastavi sa testovima naoružanja sa ciljem da pojača svoj nuklearni arsenal uprkos međunarodnim sankcijama. Mnogi stručnjaci kažu da je Kimov cilj da na kraju dobije priznanje SAD kao legitimne nuklearne države i ukidanje tih sankcija, iako međunarodna zajednica nije pokazala znake da će to dozvoliti.

Lansiranja su bila šesta runda testiranja oružja Severne Koreje za manje od dve nedelje, što je izazvalo osudu Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da su dve severnokorejske rakete lansirane u četvrtak ujutro preletele 350-800 kilometara (217-500 milja) na maksimalnoj visini od 50-100 kilometara (30-60 milja) pre nego što su sletele u vode izvan ekskluzivne ekonomske zone Japana.

On je rekao da je početna analiza sugerisala da je druga raketa možda lansirana na „nepravilnoj“ putanji. To je termin koji je ranije korišćen da opiše karakteristike letenja severnokorejskog oružja po uzoru na rusku raketu Iskander, koja putuje na malim visinama i dizajnirana je da bude manevarska u letu kako bi poboljšala svoje šanse da izbegne raketnu odbranu.

Severna Koreja je u utorak održala svoju najprovokativniju demonstraciju oružja u poslednjih nekoliko godina, ispalivši raketu srednjeg dometa iznad Japana po prvi put posle pet godina. Lansiranje je navelo japansku vladu da izda upozorenja o evakuaciji i zaustavi vozove.

Stručnjaci su rekli da je oružje verovatno bila raketa Hvasong-12 koja je sposobna da stigne do američke pacifičke teritorije Guam i šire.

Drugo oružje koje je ranije testirano uključuje rakete slične Iskanderu i drugo balističko oružje dizajnirano da pogodi ključne ciljeve u Južnoj Koreji, uključujući tamošnje američke vojne baze.

Lansiranja u četvrtak usledila su kada se američki nosač aviona USS Ronald Regan vratio u vode istočno od Južne Koreje u, kako je vojska Južne Koreje nazvala pokušaj da se demonstrira „čvrsta volja“ saveznika da se suprotstave stalnim provokacijama i pretnjama Severne Koreje.

Nosač je bio u toj oblasti prošle nedelje u okviru vežbi između Južne Koreje i Sjedinjenih Država i druge obuke saveznika u kojoj je učestvovao Japan. Severna Koreja smatra takve vežbe koje predvode SAD u blizini poluostrva kao probu invazije, a obuku koja uključuje američki nosač smatra provokativnijom.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je u četvrtak da preraspoređivanje Reganove udarne grupe predstavlja „ozbiljnu pretnju stabilnosti situacije na Korejskom poluostrvu i u njegovoj blizini“.

Nakon severnog lansiranja raketa srednjeg dometa, Sjedinjene Države i Južna Koreja su takođe izvele sopstvene vežbe gađanja koje su do sada uključivale balističke rakete zemlja-zemlja i precizno navođene bombe bačene iz borbenih aviona.

Ali jedno od lansiranja sisa za kocku umalo je izazvalo katastrofu u sredu rano kada se neispravna južnokorejska raketa Hjumu-2 prevrnula ubrzo nakon poletanja i srušila se na bazu vazduhoplovnih snaga u gradu Gangneung na istoku obale. Vojska Južne Koreje saopštila je da niko nije povređen u nesreći i da civilni objekti nisu pogođeni.

Nakon severnokorejskog lansiranja u utorak, Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Albanija, Norveška i Irska pozvale su na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN. U saopštenju ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje u četvrtak se navodi da se oštro osuđuju napori koje predvode SAD u Savetu bezbednosti UN da pooštre sankcije Severu zbog nedavnog testiranja raketa, koje je opisao kao „pravednu kontraakciju” zajedničkim američko-južnokorejskim vežbama.

Severna Koreja je ove godine izvršila rekordan broj raketnih testova usred dugo zastoja diplomatije sa Sjedinjenim Državama. Napori predvođeni Sjedinjenim Državama koji imaju za cilj da ubede Severnu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa u zamenu za ekonomske i političke koristi propali su 2019. godine zbog sporova oko sankcija Severnoj Koreji koje predvode SAD.