Štrajk kamiondžija izaziva zabrinutost zbog poremećene isporuke hrane

Štrajk kamiondžija izaziva zabrinutost zbog poremećene isporuke hrane

BOSTON – Više od 300 vozača kamiona u najvećem distributeru hrane u Novoj Engleskoj stupilo je u štrajk, što je izazvalo zabrinutost zbog poremećaja u isporuci hrane školama, bolnicama i staračkim domovima, piše Asošijeted pres.

Vozači koje je predstavljao Teamsters Local 653 izašli su na kolonu u Sisco Bostonu rano u subotu tražeći bolju platu i beneficije.

„Uprava je svoj odvratni tretman protiv radnika podigla na nove niske nivoe, dajući konačnu ponudu uzmi ili ostavi koja njihovim osnovnim radnicima oduzima visokokvalitetno sindikalno zdravstveno osiguranje, uskraćuje članovima sigurnu penziju sa sindikalnom penzijom, i nudi oskudna povećanja plata usred drastično rastuće inflacije“, naveo je sindikat u objavi na Fejsbuku.

Prošle nedelje je oko 230 vozača u fabrici Sisco u blizini Sirakuze u Njujorku takođe stupilo u štrajk zbog nepoštene radne prakse.

Sisko je u saopštenju naveo da vozači iz Masačusetsa u proseku zarađuju oko 110.000 dolara godišnje i da je ponudio povećanje plata od 25 odsto tokom trajanja ugovora. Kompanija sa sedištem u Hjustonu je takođe rekla da nudi više opcija zdravstvene zaštite po nižim troškovima u poređenju sa trenutnim planom.

„Zaustavljanje rada je nepotrebno i sindikalni lideri su preduzeli ovu akciju ne obazirući se na štetu koju će naneti našim saradnicima i našim klijentima“, saopštila je kompanija.

U Njujorku sindikat nije dozvolio vozačima da glasaju o ponudi kompanije, koja je uključivala povećanje plata i bonus od 2.500 dolara, rekao je Sisko.

Tara Gregorio, predsednica Udruženja za negu starijih u Masačusetsu, industrijske grupe koja predstavlja oko 400 staračkih domova i domova za pomoć, rekla je u utorak da je štrajk kamiondžija izazvao zabrinutost među nekim članovima, ali da nije čula ni za jednu propuštenu isporuku.

Starački domovi su takođe spremni da se prilagode, tražeći alternativne izvore hrane kao što su to činili tokom pandemije koronavirusa i nedavnog usporavanja lanca snabdevanja, dodala je ona.

„Nadamo se da će dve strane vrlo brzo doći do neke vrste sporazuma“, rekla je ona.

Skladište Sisco u Plimptonu, južno od Bostona, i dalje radi 24/7 sa drajverima trećih strana i nada se da će do srede biti do 50% normalnog kapaciteta, saopštila je kompanija. U objektu se nalazi oko 13.000 proizvoda, navodi se na veb stranici kompanije.

Sisco, koji takođe opslužuje restorane i sportske objekte, ima distributivne kapacitete širom zemlje.