Zdravstveni zvaničnici o širenju majmunskih boginja

Zdravstveni zvaničnici o širenju majmunskih boginja

Virus majmunskih boginja može se širiti vazduhom, ali samo ako se održava „blizak, kontinuiran kontakt licem u lice“, rekao je novinarima u petak direktor američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

S obzirom da se bolest širi pretežno među gej muškarcima, direktorka SDS-a Rochelle Valenski upozorila je doktore da je ne pomiješaju sa češćim polno prenosivim bolestima.

Majmunske boginje su slične ljudskim velikim boginjama i endemične su u delovima zapadne i centralne Afrike, gde se mogu zaraziti od zaraženih divljih životinja. Međutim, poslednjih nedelja izbijanja bolesti zabeležena su u 28 država članica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), a od srede je potvrđeno 1.285 slučajeva u zemljama u kojima se majmunske boginje obično ne nalaze, prema podacima SZO.

Sa 45 slučajeva zabeleženih u SAD, Valenski je tokom brifinga rekao da majmunske boginje ne predstavljaju isti rizik od prenosa vazdušnim putem kao Covid-19.

„Ne smatra se da se majmunske boginje zadržavaju u vazduhu i obično se ne prenose tokom kratkih perioda zajedničkog vazdušnog prostora“, rekla je ona. „Ne smatra se da se virus širi interakcijama kao što su neobavezni razgovor, prolaz u prodavnici ili dodirivanje istih predmeta, kao što je kvaka na vratima.

Valenski je dodao da, iako se virus može širiti respiratornim kapljicama tokom „bliskog, trajnog kontakta licem u lice“, on se tipičnije „širi direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima ili ranama na telu nekoga ko ima boginje majmuna“, ili putem kontakt sa odećom ili posteljinom zaražene osobe.

Početni simptomi majmunskih boginja uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, otečene limfne čvorove, zimicu i iscrpljenost. Osip često počinje na licu, a zatim se širi na druge delove tela, iako je SZO primetila da pacijenti pogođeni trenutnom epidemijom razvijaju lezije na genitalijama i anusu, a ne razvijaju neke od tradicionalnih simptoma sličnih gripu. infekcija.

Početni slučajevi u Evropi prošlog meseca pronađeni su skoro u potpunosti kod gej i biseksualnih muškaraca, a ovaj trend se nastavio. CDC navodi da „gej, biseksualci i drugi muškarci koji imaju seks sa muškarcima čine veliki broj slučajeva“, dok SZO napominje da su „slučajevi uglavnom, ali ne isključivo, identifikovani među muškarcima koji su se identifikovali kao deo proširene seksualne mreže.”

Valenski je takođe u petak upozorio da lezije od majmunskih boginja mogu da liče na one izazvane herpesom i sifilisom i naveo da su neki pacijenti sa majmunskim boginjama takođe imali ove bolesti, kao i gonoreju ili klamidiju. „Zdravstveni radnici ne bi trebalo da isključuju boginje majmuna samo zato što pacijent ima drugu dijagnozu ili drugu [seksualno prenosivu infekciju]“, upozorila je ona.

Zvaničnik Ministarstva zdravlja i socijalnih službi Davn O’Connell je takođe rekla novinarima u petak da su SAD kupile dodatnih 300.000 doza vakcine protiv majmunskih boginja, dodajući trenutnu zalihu od 72.000. Cijenu, koju je proizvela kompanija Bavarian Nordic i nazvana Jinneos, američka Uprava za hranu i lekove odobrila je za upotrebu protiv malih boginja i majmunskih boginja 2019. godine, ali je u Evropi odobrena samo za imunizaciju protiv malih boginja.

SZO trenutno ne preporučuje masovnu vakcinaciju protiv majmunskih boginja.