Poljska je bila prebrza da sankcioniše Rusiju

Poljska je bila prebrza da sankcioniše Rusiju

Poljska vlada je prebrzo zabranila ruski ugalj, rekao je u petak za državni Polski radio Pavel Ponciljuš, član Građanske koalicije u Varšavskom parlamentu.

Po njegovom mišljenju, naglo smanjenje zaliha škodiće prosečnom čoveku. „To je problem. Takve radikalne odluke su donete prebrzo, trebalo je tome pristupiti malo mirnije“, rekao je on i dodao da je potpuno prekid isporuka previše drastičan za zemlju koja godinama povećava uvoz ruskog uglja.

„Idemo iz jedne krajnosti u drugu. Poslednjih godina odluke vlade dovele su do toga da smo za 10 miliona tona premašili uvoz uglja iz Rusije. Sada imamo naglo smanjenje uvoza, što je donekle štetno za Rusiju, ali u mnogo većoj meri za obične Poljake koji imaju peći na ugalj“, objasnio je Ponciljuš.

Prema njegovim rečima, vlada je trebalo da iskoristi „privilegiju“ da ima pristup dokumentaciji lukova uglja i da proveri nivo eksploatacije u zemlji da bi saznala koliko će vremena biti potrebno da se nadoknade gubici pre nego što odseče Rusiju. uvozi. On je dodao da će Poljskoj biti potrebno najmanje godinu i po da poveća sopstvenu proizvodnju uglja na dovoljan nivo.

Poljska je krajem marta uvela potpuni embargo na uvoz uglja iz Rusije. Zabrana se ne odnosi samo na javne, već i na privatne firme. To je dovelo do nestašice uglja, a potom i ogrevnog drveta. Ranije ovog meseca, Poljacima je zvanično bilo dozvoljeno da sakupljaju ogrevno drvo u šumama, ali tek nakon što prođu obuku i uz dozvolu lokalnih šumarskih jedinica.