Mastektomija koja smanjuje rizik (RRM) značajno smanjuje rizik od raka dojke i smrti

Mastektomija koja smanjuje rizik (RRM) značajno smanjuje rizik od raka dojke i smrti

Studija vođena od strane profesorke Keli Metkalf s Fakulteta za medicinske sestre Lorensa Blumberga istražuje uticaj mastektomije koja smanjuje rizik (RRM) kod žena sa BRCA1 ili BRCA2 genetskom varijantom na rizik od raka dojke i smrtnost. Ispitivanje, objavljeno u British Journal of Cancer, pruža važne informacije za žene koje razmatraju ovu preventivnu proceduru.

Rezultati studije pokazuju da RRM značajno smanjuje rizik od razvoja raka dojke i smrtnosti kod žena sa BRCA1 ili BRCA2 varijantom. Žene koje imaju ove genetske varijante imaju 80% rizika od razvoja raka dojke tokom svog života. RRM je pokazala smanjenje rizika za 90%, što je jedan od najefikasnijih načina prevencije raka dojke kod ove populacije.

Studija je pratila preko 1600 učesnika iz devet različitih zemalja, a rezultati su pokazali da je RRM smanjila rizik od raka dojke za 80%. Pratnja učesnika tokom dužeg perioda pružila bi više informacija o dugoročnim efektima ove procedure.

Profesorka Metkalf ističe da, iako trenutno postoje dobre metode skrininga za rak dojke, RRM može biti značajna opcija za smanjenje rizika kod žena sa BRCA1 ili BRCA2 varijantom. Studija pruža važne podatke za informisanje žena koje razmatraju ovu preventivnu operaciju, a dalja istraživanja mogu pružiti dodatne smernice i faktore rizika nakon RRM-a.