Razgovor pilota Air Serbia (Marathon Airlines E195) sa kontrolom letenja aerodroma Nikola Tesla

Razgovor pilota Air Serbia (Marathon Airlines E195) sa kontrolom letenja aerodroma Nikola Tesla

Avion Embraer E195 kompanije Marathon Airlines, angažovan kao let kompanije Air Serbia (registrovan kao OY-GDC, na slici, let sa oznakom JU-324), pretrpeo je značajna oštećenja na trupu i krilnom sastavu prilikom poletanja sa aerodroma Nikola Tesla u Beogradu. Tom prilikom je avion došao u kontakt sa svetlima za prilaz piste i sitemom za navođenje prilikom sletanja. Avion, koji je bio na putu za Diseldorf, odmah se vratio u Beograd, međutim, trebalo je gotovo sat vremena da avion sleti (krećući se putanjom iznad grada) jer je sagorevao gorivo i izveo nizak prelet iznad piste kako bi osoblje na tlu moglo da utvrdi stanje aviona. Dok su se događaji odvijali, drugi avioni su bili prizemljeni na Aerodromu Beograd. Istovremeno su letovi Austrian Airlinesa iz Beča i Wizz Aira iz Dortmunda bili prisiljeni da se preusmere u Temišvar. Sporni Embraer je na kraju bezbedno sleteo u Beograd i dočekale su ga hitne službe.

Na letu je bilo 106 osoba. Incident koji se dogodio predstavlja ozbiljni bezbednosni događaj u svetu avijacije.

Putanja kojom se Marathon Airlines E195 nakon incidenta prilikom poletanja.

Komunikacija koja se pre poletanja desila između kontrole letenja i pilota je ukazala na značajne detalje u vezi sa načinom pripreme leta i procenama kontrolora letenja i pilota.

U razmeni koja se desila na radio vezi, nakon instrukcija koje je toranj dao pilotu, kontrola proverava da li je pilot primetio da se nalazi na poziciji koja nije prethodno sugerisana, a koja se nalazi bliže kraju piste:

Air Serbia 86 Čarli, toranj… Da li ste upoznati da ulazite u pistu preko raskrsnice Delta 5?

Da.

TORA (raspoloživa dužina uzletne piste) je 2… zapravo, izvinite, TORA je 1273 metra. Pretpostavljam da to nije dovoljno…? … (nema odgovora)

U redu, izračunajte i javite mi. Ako je potrebno, možete započeti kretanje unazad i poravnati se na priključku Delta 6.

U redu, potvrda da je moguće poleteti sa (pozicije) Delta 5.

Iako prepoznata kao moguća tačka poletanja, odluka o dužini uzletne piste je deo posla pilota koji mora uzeti u obzir trenutne performanse letelice (tip aviona, broj putnika i članova posade, težinu goriva, prtljaga, ostalog tereta i meteoroloških uslova) prilikom planiranja. Ovom prilikom, avion je premašio završni prag piste prilikom poletanja i tokom uzleta došao u kontakt sa više objekata što je nanelo štetu avionu i aerodromskoj infrstrukturi, a let je morao da se vrati nazad.

Audio snimak je dostupan u celosti:

Kanal „The Aviation Herald“ je objavio snimak dela uzletanja:

Nakon inicijalne pometnje koja je nastala usled incidenta, pilot i kontrola leta su uspešno i bezbedno prizemljili avion. Nije bilo povređenih putnika i članova posade.