Bundesbanka: Nemačka verovatno u recesiji

Bundesbanka: Nemačka verovatno u recesiji

Nemačka ekonomija koja se bori mogla bi dodatno da se smanji u prvom kvartalu 2024. godine, upozorila je centralna banka te zemlje u mesečnom izveštaju objavljenom u ponedeljak.

Prema prognozi, spoljna industrijska tražnja Nemačke će verovatno ostati slaba, dok će potrošači i dalje biti oprezni sa potrošnjom, a domaće investicije će dodatno trpeti zbog visokih kamatnih stopa.

„Još uvek nema oporavka za nemačku privredu… Neki faktori stresa će verovatno ostati u prvom kvartalu 2024. godine… ekonomska proizvodnja će stoga ponovo pokazati blagi pad. Sa drugim uzastopnim padom ekonomske proizvodnje, nemačka privreda bi bila u tehničkoj recesiji“, saopštila je Bundesbanka, misleći na poslednji kvartal 2023. godine, kada je BDP zemlje smanjen za 0,3 odsto na godišnjem nivou.

„Slaba faza u nemačkoj ekonomiji koja traje od početka ruskog rata protiv Ukrajine će se tako nastaviti“, dodala je banka.

Analitičari povezuju slabe ekonomske rezultate Nemačke sa posledicama energetske krize koja je zahvatila zemlju nakon početka sukoba u Ukrajini. Zapadne države su postavile brojna ekonomska ograničenja Rusiji, što je dovelo do toga da je blok u velikoj meri izgubio pristup jeftinoj ruskoj energiji. Ovo je zadalo posebno snažan udarac nemačkoj industriji teškoj ekonomiji, koja je sada u četvrtom kvartalu zaredom sa nultim ili negativnim rastom.

Nemačka je bila jedina privreda G7 koja se smanjila prošle godine. Ekonomisti, uključujući dva najveća zajmodavca u zemlji, Deutsche Bank i Commerzbank, nedavno su predvideli još jedno smanjenje u 2024.