Simptomi srčanog udara kod žena se često razlikuju od muškaraca

Simptomi srčanog udara kod žena se često razlikuju od muškaraca

Znojenje, mučnina, vrtoglavica i neobičan umor možda ne zvuče kao tipični simptomi srčanog udara. Međutim, oni su uobičajeni za žene i mogu se pojaviti češće kada se odmaraju ili spavaju.

Za razliku od muškaraca, bol, pritisak ili nelagodnost u grudima nisu uvek jaki ili čak najistaknutiji simptom srčanog udara kod žena. Zato žene treba da razumeju svoje jedinstvene simptome, a istovremeno rade na smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

„Važno je prvo prepoznati faktore rizika za razvoj srčanih bolesti, a zatim raditi na suzbijanju ponašanja koje bi moglo pogoršati taj rizik“, kaže Chatura Alur, MD, lekar porodične medicine u zdravstvenom sistemu klinike Mejo u Mankatu. „Neki faktori igraju značajniju ulogu u razvoju srčanih bolesti kod žena od onih koji se smatraju tradicionalnim rizicima, kao što su visok holesterol, gojaznost i visok krvni pritisak.

Žene takođe treba da kontrolišu ove faktore rizika kako bi sprečile bolesti srca:

  • dijabetes
  • mentalni stres i depresiju
  • pušenje
  • stacionarni način života.

Određena stanja, uključujući menopauzu, sindrom slomljenog srca i komplikacije u trudnoći, takođe mogu povećati rizik od srčanih bolesti kod žene.

„Žene svih uzrasta treba ozbiljno da shvate bolesti srca“, kaže dr Alur. „Mnoge žene imaju tendenciju da umanjuju svoje simptome i ne traže negu sve dok se oštećenje srca već ne dogodi i poseta hitnoj pomoći ne postane neophodna. Želimo da žene razumeju važnost slušanja svog tela, razumevanja šta im se čini normalnim i traženja nege pre simptomi postaju ozbiljni.“

Mesec srca je odlično vreme da se osnaži znanje o srčanim oboljenjima kod žena. Evo nekoliko činjenica koje možda niste znali.

Kombinacija pilula za kontrolu rađanja i pušenja povećava rizik od srčanih oboljenja za 20% kod mladih žena, prema Američkom udruženju za srce. Rizik se takođe povećava kako žene stare. Prejedanje i vođenje sedentarnog načina života faktori su koji vremenom dovode do začepljenja arterija. Ne dozvolite da vas vaše godine uljuljkaju u lažni osećaj sigurnosti.

Nažalost, sve salate i joga na svetu ne mogu eliminisati rizik od srčanih oboljenja. Porodična istorija često igra faktor.

Američko udruženje za srce preporučuje da počnete da kontrolišete holesterol sa 20 godina ili ranije ako vaša porodica ima istoriju srčanih bolesti. Takođe je važno da redovno kontrolišete krvni pritisak.

Prema Američkom udruženju za srce, 64% žena koje iznenada umru od koronarne bolesti srca nisu imale prethodne simptome.

Kada žene dožive simptome srčanog udara, ti znaci se često pogrešno tumače. Simptomi kod žena su često nejasni – kratak dah, mučnina/povraćanje i bol u leđima ili vilici. Druge žene osećaju vrtoglavicu, vrtoglavicu, bol u donjem delu grudi ili u gornjem delu stomaka i ekstremni umor. Ako nešto nije u redu ili nije u redu, nemojte čekati da potražite medicinsku pomoć.