Vučić predlaže da se ukrajinsko-ruski pregovori održe u Beogradu

Vučić predlaže da se ukrajinsko-ruski pregovori održe u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da obezbedi Beograd kao mesto za razgovore Rusije i Ukrajine.

„Što se nas tiče, voleli bismo da mir dođe što pre, ovo bi bila najbolja vest na svetu. Ne mešamo se ni u šta. Ako neko misli da je Beograd dobro mesto za pregovore, rado ćemo ponuditi to našim prijateljima, Ukrajine, kao i iz Rusije“, rekao je predsednik Srbije.

On je naučio da je ovaj predlog već izneo ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu. „Lavrov nije rekao da će Beograd biti mesto za mir, ali je rekao da je to dobro mesto za to“, dodao je on.

On je dodao da je Srbija zabrinuta zbog rata u Ukrajini, „jer jedni mediji podržavaju Ukrajinu, a drugi Rusiju”.

Podsetimo, ranije je Vučić pozvao predsednike Rusije i Ukrajine na kompromis za okončanje rata. Međutim, prema njegovim rečima, Ukrajina je ta koja mora da učini ustupke.

„Da li iko u Ukrajini očekuje da će neko intervenisati, pa će na kraju potpisati najbolji sporazum koji bi sada potpisali?“ Samo će zemlja biti mnogo više uništena. Da li želite kraj rata ili pobedu je pitanje za obe strane. Bojim se da svi čekaju pobedu. I ako jeste, danas mogu da vam kažem da će biti samo gore, a dani, nedelje i meseci koji su pred nama biće samo gori“, dodao je Vučić.

Podsetimo, ranije su u Ministarstvu odbrane Srbije izjave ukrajinskog Generalštaba da je Rusija navodno regrutovala državljane Srbije, uključujući i srpske građane, za učešće u ratu protiv Ukrajine nazvali lažima i dezinformacijama.