Rojters: SpejsIks okončao proizvodnju vodeće kapsule za posadu

Rojters: SpejsIks okončao proizvodnju vodeće kapsule za posadu

SpejsIks (eng. SpaceX) je prekinuo proizvodnju novih kapsula za posadu „Crew Dragon“, rekao je izvršni direktor kompanije Rojtersu, dok kompanija za svemirski transport Elona Maska gomila resurse na svom programu svemirskih brodova sledeće generacije.

Ograničavanje flote na četiri Crew Dragons-a dodaje više hitnosti razvoju konačnog naslednika astronautske kapsule, Zvezdanog broda, SpaceIks-ovog meseca i rakete Mars. Debitantsko lansiranje Starship-a je odloženo mesecima zbog prepreka u razvoju motora i regulatornih pregleda.

Takođe postavlja nove izazove jer kompanija uči kako da održava flotu i brzo rešava neočekivane probleme bez zadržavanja zauzetog rasporeda misija astronauta.

„Završavamo našu finalnu (kapsulu), ali još uvek proizvodimo komponente, jer ćemo se obnavljati“, rekla je predsednica SpejsIks-a Gvin Šotvel za Rojters, potvrđujući plan da se prekine proizvodnja Crev Dragon-a.

Ona je dodala da će SpejsIks zadržati sposobnost da napravi više kapsula ako se u budućnosti pojavi potreba, ali je tvrdila da je „upravljanje flotom ključno“.

Muskov poslovni model je zasnovan na svemirskim letelicama za višekratnu upotrebu, tako da je bilo neizbežno da kompanija u nekom trenutku prekine proizvodnju. Ali tajming nije bio poznat, kao ni njegova strategija korišćenja postojeće flote za pune zaostale misije.

Crew Dragon je doveo pet posada vladinih i privatnih astronauta u svemir od 2020. godine, kada je odleteo sa svojim prvim parom NASA-inih astronauta i postao glavna vožnja američke svemirske agencije za dovođenje ljudi do i sa Međunarodne svemirske stanice.

Posle svakog leta, kapsule se renoviraju u objektima SpejsIks-a na Floridi, koju kompanija naziva „Zmajeva zemlja“.

„Postoje problemi životnog ciklusa, kada kada počnete da ga koristite treći, četvrti, peti put, počinjete da pronalazite različite stvari“, rekao je penzionisani NASA-in astronaut i bivši izvršni direktor SpejsIks-a Garrett Reisman, koji sada konsultuje kompaniju o pitanjima ljudskih svemirskih letova.

„SpejsIks je zaista dobar u brzom identifikovanju ovih problema, a zatim u brzom delovanju da ih popravi“, dodao je Rajsman, ukazujući na istragu iz 2021. godine u kojoj je SpejsIks otkrio i popravio u roku od nekoliko meseci curenje toaleta na kapsuli Crew Dragon koja je dvaput letela nad ljudima.

NASA je dala SpejsIks-u oko 3,5 milijardi dolara za razvoj i naknadnu upotrebu Crew Dragon-a za šest letova do svemirske stanice. Dodao je još tri misije za popunu kašnjenja sa Boeing Co (BA.N) Starliner kapsulom. Opširnije

SpejsIks je odvezao četiri posade astronauta na svemirsku stanicu prema svom NASA ugovoru za otprilike 255 miliona dolara po letu. Kompanija je prošle godine izvela potpuno privatnu misiju sa četiri putnika, uključujući i milijardera preduzetnika koji je finansirao let, za trodnevno putovanje u Zemljinu orbitu.

Planirane su još najmanje četiri privatne misije astronauta na Crew Dragon sa graditeljem svemirske stanice sa sedištem u Hjustonu i menadžerom svemirskih letova Akiom Space, pri čemu je prva takozvana misija Ak-1 zakazana za april koja će odvesti četiri preduzetnika na svemirsku stanicu radi sprovođenja naučnih istraživanja.

Musk, osnivač i izvršni direktor SpejsIks-a, poslednjih godina se intenzivno fokusirao na ishitreni razvoj kompanije za višekratnu upotrebu Zvezdanog broda, centralnog dela Maskovog cilja da na kraju kolonizuje Mars.

Kao i Crew Dragon, SpejsIks-ova radna raketa za višekratnu upotrebu, Falcon 9, i njegova snažnija varijanta Falcon Heavi se takođe obnavljaju nakon svakog leta, a nije svaka komponenta u stanju da leti u svemir više od jednom.

„Cilj je da sve više nalikuju operacijama aviona, gde možete uzeti vozilo nakon što sleti, ponovo ga napuniti gasom i kiseonikom i ponovo krenuti veoma brzo“, rekao je Rajsman.

„Starship, ako postigne svoje dizajnerske ciljeve, mogao bi po pristupačnoj ceni da zameni sve što Falcon 9, Falcon Heavi i Dragon mogu da urade.