Ukrajina priznaje skroman gubitak teritorije u Donjeckoj oblasti

Ukrajina priznaje skroman gubitak teritorije u Donjeckoj oblasti

Ukrajinske oružane snage su priznale da su ruske snage dalje napredovale u oblasti Donjecka — zauzele jedan okrug u krugu od oko 16 kilometara od važnog grada Bahmuta.

U operativnom ažuriranju u četvrtak, generalštab oružanih snaga rekao je da je, iako je nekoliko ruskih napora da napreduje, osujećeno, „u pravcima Pokrovskog i Klinove, neprijatelj delimično uspeo, zauzevši selo Midna Ruda“.

Midna Ruda je nekih oko 16 kilometara jugoistočno od Bakhmuta, koji je prošle nedelje bio pod jačom artiljerijskom vatrom. Bahmut je na ključnoj ruti snabdevanja ukrajinskih jedinica na frontu, koje bi potencijalno bile odsečene daljim ruskim napredovanjem.

„U pravcu Donjecka, neprijatelj granatira naše trupe, izvodi raketne udare, vrši osmatranje i povećava vazdušnu podršku“, saopštio je Generalštab.

Generalštab je takođe rekao da su odbijeni drugi napori Rusije da se potisnu na zapad ka granici Donjecke oblasti. U njemu se navodi da su Rusi nastavili da bombarduju ukrajinske trupe južno od grada Lajman, od kojih je veliki deo pao u ruske ruke u utorak. Video u sredu pokazuje kako se ruska zastava vijori iznad gradskih opštinskih kancelarija.

Prema rečima Ukrajinaca, ruski napori da napreduju u Donjeck sa severa i dalje su frustrirani. Linije fronta u ovoj oblasti su se malo promenile poslednjih nedelja. Generalštab je saopštio da je „neprijatelj uz podršku artiljerije izvršio ofanzivu u pravcu sela Bogorodične, bez uspeha i povukao se na prethodne položaje“.

Dalje na istok, dok se ukrajinske snage drže odbrambenih pozicija oko Severodonjecka, generalštab je rekao da su ruske snage imale „delimičan uspeh“ u blagom napredovanju na terenu.

Generalštab je rekao da su ruske jedinice u regionu Zaporožja bile pojačane tenkovima T62 iz sovjetske ere, za koje se čini da su izvučeni iz skladišta.

Odvojeno, ukrajinska vojska je objavila video i citate vojnika koji su upravljali američkim haubicama M777. Oni hvale njenu preciznost i domet: „Neprijatelj svaki dan i svaki čas oseća efikasnost naše artiljerije. Činimo sve što je moguće i nemoguće da potisnemo i eliminišemo neprijatelja i damo našoj pešadiji šansu za kontraofanzivu. da oslobodimo naše teritorije“.

Aleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je grad Liman u Donjeckoj oblasti pao u ruke Rusa, „prema neproverenim izveštajima“.

„Ruska vojska — ovo se mora proveriti — zauzela ga je“, rekao je Arestovič ukrajinskoj televiziji.

U retkom priznanju, Arestovič je takođe rekao: „Način na koji su ga uhvatili pokazuje da još uvek postoji talentovani komandant koji je ispravno organizovao operaciju, što pokazuje povećan nivo operativne kontrole i taktičke veštine ruske vojske.