U Prištini prvo suđenje za ratni zločin u odsustvu

U Prištini prvo suđenje za ratni zločin u odsustvu

U Prištini je danas počelo prvo suđenje za ratni zločin u odsustvu, a prva osoba protiv koje je pokrenut ovakav proces je Srbin Č.A. protiv koga je optužnica podignuta u maju ove godine.

Prema navodima optužnice Č.A se tereti da je neposredno pre početka sukoba na Kosovu i Metohiji pa sve do maja 1999. godine učestvovao u ratnim zločinima u mestimaRačak, Malopoljce iPetrovo, da je sarađivao sa kriminalcima i da je organizovano u policijskoj, paravojnoj i vojnoj uniformi izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Protiv Č.A se u odsustvu vodi krivični postupak prema zakonima tadašnje SFR Jugoslavije, jer je u tom trenutku važio taj zakon naveli su nakon podizanja optužnice iz prištinskog tužilaštva.

Prema pisanju prištinskih medija njemu se na teret stavlja da je učestvovao u okviru paravojnih jedinica uproterivanju meštanapomenutih sela, da su kuće u tim mestima spaljene i da je Č.A svojim delovanjem naneo moralnu i materijalnu štetu, a kao najteže delu navodi se da se sumnja da je učestvovao i ubistvima civila tzv. Kosova.

Iz tužilaštva su naveli da je Č.A iz mesta Štimlje na Kosovu i Metohiji i da mu se u odsustvu sudi jer se nalazi na teritoriji centralne Srbije te da u ovom trenutku nije dostupan prištinskim organima.