Sindikati RGZ: Nakon „uspešno“ urađene digitalizacije na scenu stupili novi stručnjaci – botovi

Sindikati RGZ: Nakon „uspešno“ urađene digitalizacije na scenu stupili novi stručnjaci – botovi

Učestalim objavama na društvenim mrežama o Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) neki službenici – botovi maskiraju nestručnost, bahatost, nefunkcionalnost i neefikasnost rukovodstva u toj važnoj državnoj instituciji, ocenila su danas tri reprezentativna sindikata zaposlenih u Zavodu.

U zajedničkom saopštenju su Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat Nezavisnost i Sindikat RGZ-ASNS naveli da su „ne tako davno“ u RGZ posao obavljali državni službenici, stručnjaci iz oblasti geodezije, prava, informatike…, a da su sada nakon „uspešno“ urađene digitalizacije na scenu stupili neki novi stručnjaci – botovi.

Njihova obaveza je, kako je istaknuto, da 24 sata sedmično provode na društvenim mrežama i otvaraju razne naloge sa kojih će „da brane ono što je apsolutno neodbranjivo“.

„Nestručnost, bahatost, nefunkcionalnost, neefikasnost, pogrešnu organizaciju posla, neuspešne antikorupcijske mere ne mogu svojim nesuvislim komentarima da poprave desetine zaposlenih koji u odelu državnih službenika izigravaju botove. RGZ ne bi smeo da bude ničija prćija i da građane koji imaju sva prava da se interesuju o sigurnosti njihove imovine, ponižavaju i izlažu verbalnom i svakom drugom nasilju putem društvenih mreža“, navodi se u saopštenju.

Sindikati su ocenili da se digitalizacija RGZ tokom poslednjih godina pretvorila u virtuelizaciju realnog života tako da izgleda normalno da se, na primer, u roku od 48 sati obavi uknjižba po nekom nedavnom zahtevu dok istovremeno za one podnete pre 7-8 godina nema „ni naznaka kada će biti rešeni“.

U saopštenju sindikata je navedeno da je posao RGZ-a da sprovodi zakone i bude servis građana a ne pojedinaca ili interesne grupe i da zato u „spornoj komunikaciji na društvenim mrežama ne vide nikakvu korist za državu i građane već pokušaje da se državni resursi iskoriste za odbranu poljuljanih pozicija rukovodstva RGZ-a, koje je odavno van svake kontrole nadležnih institucija, ali još ima pokrovitelje na važnim pozicijama“.