SAD: Zakon o zabrani biološkim dečacima da se bave ženskim sportom

SAD: Zakon o zabrani biološkim dečacima da se bave ženskim sportom

Poslanici Arizone i Oklahome glasaju da zabrane transrodnim studentima da se takmiče sa devojkama.

Državni zakonodavci u Arizoni i Oklahomi usvojili su zakon kojim se zabranjuje biološkim dečacima da učestvuju u sportovima za devojčice, nastavljajući sa nastojanjem zakonodavnih tela pod kontrolom republikanaca da osvoje poene kod konzervativnih glasača kako se približavaju ovogodišnji izbori za Kongres na sredini mandata.

Zakoni u Arizoni i Oklahomi usvojeni su u četvrtak, otvarajući im put da postanu zakon ako ih potpišu guverneri dve države. Zakonodavci Arizone su takođe glasali za zabranu lekarima da vrše operaciju promene pola deci.

Pristalice zakona o sportu kažu da će nacrti zakona očuvati integritet atletike za devojčice i sprečiti biološke dečake da iskoriste mogućnosti, uključujući stipendije za fakultet, od svojih drugarica iz razreda. Protivnici su tvrdili da republikanci diskriminišu transrodne studente napadajući problem koji ne postoji.

Od 2020. godine, više od deset država koje predvode republikanci usvojilo je zakon koji zabranjuje biološkim dečacima da se takmiče u sportovima za devojčice. U najmanje dve od tih država, Ajdahu i Zapadnoj Virdžiniji, primena novih zakona je otežana sudskim izazovima.

Međutim, nije izvesno da će računi Arizone i Oklahome postati zakon. Ni guverner Arizone Dag Dusi ni guverner Oklahome Kevin Stit nisu rekli da li će potpisati zakon. Samo ove nedelje, republikanski guverneri u Indijani i Juti stavili su veto na zakone koji bi ograničili transrodne devojčice da se takmiče u muškim sportovima. Poslanici u obe te države rekli su da će pokušati da prevaziđu veto.

„Snažno apelujemo na guvernera Dusija da sledi vođstvo guvernera [Spensera] Koksa u Juti i guvernera [Erica] Holkomba u Indijani i stavi veto na ove diskriminatorne zakone“, saopštila je u četvrtak grupa LGBTK aktivista za ljudska prava Kampanja. Grupa je rekla da poslanici širom zemlje koji su usvojili zakone o „anti-transrodnim” zakonima nisu uspeli da „pruže primere protiv čega su tačno doneli zakone”.

Međutim, zagovornici takvog zakona, uključujući guvernera Floride Rona DeSantisa, ukazali su na takve slučajeve kao što su dve transrodne devojke koje su dominirale srednjoškolskim sprinterskim prvenstvima u Konektikatu, što je dovelo do tužbi porodica devojaka koje su izjavile da su lišene trofeja na stazi i mogućnosti za stipendije .

Senator Oklahome Majkl Bergstrom bio je među republikanskim zakonodavcima koji su ukazali na Liju Tomas, transrodnu ženu koja je prošle nedelje osvojila NCAA prvenstvo u plivanju. „Žene su žene i imaju pravo da se takmiče protiv drugih žena i imaju iste mogućnosti kao i muškarci da napreduju u atletskim nastojanjima u kojima su dobre“, rekla je senatorka Oklahome Džuli Danijels.