Mladi u Srbiji suočeni sa izazovom nedostupnih stanova: Predlozi za olakšanje stambenog pitanja

Mladi u Srbiji suočeni sa izazovom nedostupnih stanova: Predlozi za olakšanje stambenog pitanja

U Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama, mladi se suočavaju sa izazovom nedostupnosti stanova i odlazak iz roditeljskog doma sve kasnije nego što je to bio slučaj ranije. Analiza Eurostata pokazuje da mladi u Srbiji prosečno napuštaju roditeljski dom tek sa 31 godinom, što je čak šest godina kasnije u odnosu na njihove vršnjake u Evropskoj uniji.

Sve više mladih, koji imaju stabilan i dobro plaćen posao, teži ka kupovini sopstvenog stana ili stambenog prostora. Međutim, realnost je takva da za većinu mladih ovo ostaje nedostižan cilj. Cena nekretnina u centralnim delovima Beograda, gde cena kvadrata često prelazi 3.000 evra, van je domašaja prosečnog mladog kupca.

Jedan od primera je dvadesetpetogodišnja Anja Drašković, medicinska sestra iz beogradskog naselja Mirijevo, koja je posle dve godine potrage rešila stambeno pitanje. Ona je istakla da je zahvaljujući podršci roditelja uspela da obezbedi deo sredstava za kupovinu stana, dok je ostatak podigla na kredit. Ipak, odabrala je manju kvadraturu, od oko 30 kvadrata, kako bi bila u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima.

Za većinu mladih, posebno u većim gradovima, prosečne cene stanova su nedostižne. Stručnjaci ističu da su naselja poput Mirijeva, Karaburme ili Vidikovca dostupna prosečnom kupcu, gde cena kvadrata ne prelazi 2.000 evra. Međutim, čak i sa ovakvim cenama, mnogi mladi se suočavaju sa izazovom pri sticanju sopstvenog stambenog prostora.

S obzirom na prosečnu platu mladih ispod 30 godina od oko 60.000 dinara, kupovina prvog stana na kredit je moguća samo za one koji rade u sektorima sa visokim primanjima, poput informacionih tehnologija, finansija i bankarstva, ali i zanatskih usluga kao što su auto-mehaničari, vodoinstalateri i kuvari.

Ekonomisti ističu da je neophodno promeniti pristup ovom problemu i predlažu nekoliko rešenja. Jedno od rešenja je vraćanje subvencija države za stambene kredite mladima koji kupuju prvu nekretninu. Ograničavanje visine taksi i naknada za zemljište koje naplaćuju lokalne samouprave takođe bi moglo značajno smanjiti cene stanova širom zemlje, omogućavajući mladima lakši pristup sopstvenom domu.