Kineskim plivačima dozvoljeno da se takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju uprkos pozitivnim doping testovima

Kineskim plivačima dozvoljeno da se takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju uprkos pozitivnim doping testovima

Australijski list navodi da su 23 kineska plivača dobila dozvolu da se takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju, uprkos tome što su bili pozitivni na doping, jer su se svetska tela složila sa kineskim vlastima i zaključila da su testovi kontaminirani.

Dejli telegraf u Sidneju objavio je u subotu da su plivači bili pozitivni na trimetazidin, lek za srce, u trening kampu održanom mesecima pre početka Igara u Tokiju 2020, koje su odložene do 2021. zbog pandemije COVID-19.

Kineske antidoping vlasti utvrdile su da su rezultati testova bili negativni analitički nalazi (AAF), ali su plivače oslobodili bez ikakvih kazni nakon što su otkrili da su uzorci označeni kao pozitivni kao rezultat kontaminacije.

30-člano kinesko plivanje osvojilo je šest medalja u Tokiju, uključujući tri zlata.

List navodi da su Svetska antidoping agencija (VADA) i Vorld Akuatics — tada nazvana FINA — obavešteni o pozitivnim uzorcima, ali da su se obe grupe složile da su rezultati testova uzrokovani kontaminacijom i da nisu sankcionisale nijednog sportiste. koji su bili pozitivni.

„Vorld Akuatics je uveren da se ovim AAF-ovima postupalo marljivo i profesionalno, iu skladu sa svim važećim antidoping propisima, uključujući Svetski antidoping kodeks“, navodi list World Aquatics.

Takođe je citirao višeg direktora VADA-e za nauku i medicinu, profesora Olivijea Rabina, koji je rekao da je VADA-ino odeljenje za nauku pregledalo slučaj u mesecima pre Igara u Tokiju.

„Čak smo tražili informacije o farmakokinetici i metabolizmu od proizvođača (trimetazidina) u proceni verodostojnosti scenarija kontaminacije koji je predstavljen VADA-i“, rekao je Rabin.

„Na kraju smo zaključili da nema konkretne osnove za osporavanje navodne kontaminacije. Zaista, scenario kontaminacije je dodatno podržan kombinacijom konstantno niskih koncentracija (trimetazidina), kao i bez obrasca dopinga sa nekoliko sportista koji su predstavljali više uzoraka prikupljenih tokom nekoliko dana koji su varirali između negativnih i pozitivnih (i obrnuto).”