Putin nepredvidiv, ali ne i lud

Putin nepredvidiv, ali ne i lud

Bivši zvaničnik CIA-e rekao je da je teško predvideti sledeći potez ruskog predsednika Vladimira Putina jer je on „egomanijak“ koji je zaokupljen sopstvenim impulsima.

Dr Beri Mekmanus je 26 godina služio u Centralnoj obaveštajnoj agenciji kao glavni forenzički psihofiziolog. On veruje da Putin postaje sve izolovan i paranoičan.

„Mislim da ga njegov lični (osećaj) veličine koji vidi u sebi čini nepredvidivim“, rekao je Mekmanus.

Putin je rekao da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je Jevrej, neonacista i da njegovu vladu čine narkomani.

„Mislim da je to politička retorika… (da) prikrije… ono što on zaista želi“, rekao je Mekmanus.

Što se tiče toga za koga Putin zaista veruje da je njegov neprijatelj, Mekmanus je rekao da Putin najverovatnije vidi NATO kao svoju najveću pretnju.

„On razume rezultate svoje agresije“, rekao je Mekmanus. „On razume da je njegov ulazak u Ukrajinu mnogo veće pitanje… Pitamo se: ’Da li ga je briga šta će se desiti?‘ I zaista mislim da nije.“

Dok neki spekulišu da Putin možda gubi razum, Mekmanus to ne vidi kao slučaj.

„Mislim da nije. Po mom mišljenju, da rezimiram predsednika Putina ukratko, on uopšte nije idiot. On nije lud“, rekao je Mekmanus. „Po mom mišljenju, njegov cilj je jednostavno da traži ličnu moć. On želi da kontroliše Ukrajinu, da uspostavi sopstvenu vladu u svom umu i svojoj istoriji dok je piše.

Međutim, Mekmanus smatra da je Putin možda potcenio ukrajinski narod i njegovu volju da uzvrati.

„Mislim da je potcenio šta će se dogoditi u Ukrajini nakon invazije. I da li mislim da bi (pribegao) nuklearnom ratu? Ne znam. Ali moja pretpostavka bi bila verovatno ne.”

Mekmanus je rekao da Putin neće nužno prihvatiti savete od bilo koga drugog koji se kosi sa njegovim sopstvenim umama.

„On je stari obaveštajac KGB-a. Ako ćete mu nasloniti leđa na zid… on je kao zarobljeni medved. On će se izboriti da izađe.“