Ukrajinski predsednik zahvaljuje predsedniku SAD Džou Bajdenu što je zabranio uvoz ruskih energenata

Ukrajinski predsednik zahvaljuje predsedniku SAD Džou Bajdenu što je zabranio uvoz ruskih energenata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je u utorak američkom predsedniku Džou Bajdenu što je najavio zabranu uvoza ruske nafte, prirodnog gasa i uglja u SAD.

„Zahvalni na ličnom vođstvu SAD i @POTUS-a u udaru u srce Putinove ratne mašine i zabrani nafte, gasa i uglja sa američkog tržišta“, napisao je Zelenski na Tviteru.

Govoreći u video snimku objavljenom na Telegramu u utorak, Zelenski je ponovio zahvalnost Bajdenu, rekavši: „Sjedinjene Države su preduzele korak koji će značajno oslabiti osvajače. To će ih naterati da plate za agresiju i da budu odgovorni za zlo koje su učinili. Za sve zlo. Amerika zabranjuje uvoz nafte iz Rusije, naftnih derivata, gasa, uglja. Zabranjuje građanima SAD bilo kakva ulaganja u ruski sektor goriva i energije.

On je dodao: „Lično sam zahvalan predsedniku Sjedinjenih Država Bajdenu na ovoj odluci. Za ovo rukovodstvo. Za ovaj najmoćniji signal celom svetu. Veoma je jednostavno: svaki peni plaćen Rusiji pretvara se u metke i projektile koji lete u druge suverene države.

Više o Bajdenovim akcijama: Sankcije ruskoj naftnoj i gasnoj industriji su nekada bile smatrane uglavnom van stola jer su zvaničnici u Sjedinjenim Državama i Evropi bili zabrinuti zbog globalnog skoka cena. Ali pritisak na Bajdena je rastao da reaguje, uključujući Zelenskog i američkih poslanika obe strane, pošto je napad Rusije na Ukrajinu sve više usmeren na civile.

Bajden je u iskrenim izjavama iz Bele kuće priznao da će taj korak verovatno dovesti do većih troškova za Amerikance, što je snažno političko pitanje koje već dovodi do napada republikanaca.