Putin je potpisao ukaz kojim se ograničava izvoz i uvoz proizvoda i sirovina

Putin je potpisao ukaz kojim se ograničava izvoz i uvoz proizvoda i sirovina

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je još jedan antikrizni ukaz, ovoga puta o „posebnim ekonomskim merama u oblasti spoljnoekonomske delatnosti“, kojim se zabranjuje uvoz ili izvoz proizvoda ili sirovina iz Rusije.

Ovo je preneo Ukrinform pozivajući se na Interfaks.

Precizira se da Vlada utvrđuje listu zabranjenih proizvoda ili sirovina i propisuje odgovarajuća ograničenja. Kabinet ministara Rusije u roku od dva dana sačiniće spisak stranih država, takođe neophodnih za sprovođenje ovih mera.

Dokument takođe utvrđuje izuzetke za uvoz i izvoz proizvoda ili sirovina iz Rusije za državljane Ruske Federacije, strance i lica bez državljanstva za ličnu upotrebu.

Ovaj ukaz je potpisan pored mera predviđenih u dva prethodna ukaza predsednika Rusije o „posebnim ekonomskim merama“ od 28. februara i 1. marta.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 24. februara najavio početak invazije na Ukrajinu. Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, masovno granatiraju stambena područja ukrajinskih gradova i sela koristeći artiljeriju, višecevne raketne bacače i balističke rakete.

U Ukrajini je uvedeno vojno stanje i objavljena opšta mobilizacija.

Ukrajina je zvanično podnela tužbu protiv Ruske Federacije Međunarodnom sudu pravde UN u Hagu.

Posle početka rata sa Ukrajinom, Rusija je bila podvrgnuta velikim i sveobuhvatnim sankcijama svetske zajednice.