Počinje konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda – Neizvesnost oko formiranja izvršne vlasti

Počinje konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda – Neizvesnost oko formiranja izvršne vlasti

Danas započinje konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda koja će se fokusirati na potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika i sekretara skupštine. Ovo su ključni koraci koji su neophodni da bi skupština bila konstituisana.

Privremeni organ Grada Beograda doneo je zaključak o sazivanju ove važne sednice krajem januara, a na dnevnom redu naći će se procedura potvrđivanja mandata odbornika, kao i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara. Važno je napomenuti da se skupština smatra konstituisanom tek nakon izbora predsednika i sekretara.

Ipak, situacija oko formiranja izvršne vlasti i dalje je neizvesna, s obzirom na to da nije jasno da li će biti obezbeđena većina od 56 odbornika. Epilog postizborne kombinatorike očekuje se najranije 2. ili 3. marta, što je krajnji rok za formiranje Skupštine grada.

Ukoliko većina ne bude obezbeđena, otvara se novi rok od 45 do 60 dana za održavanje novih izbora, dodatno produžavajući period političke neizvesnosti.

Prema Ukupnom izveštaju GIK-a o rezultatima izbora za odbornike održanih 17. decembra, lista „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“ osvojila je 49 mandata, lista „Srbija protiv nasilja – Dobrica Veselinović – prof. dr Vladimir Obradović“ 43, dok je izborna lista „Dr Miloš Jovanović – Nada za Beograd“ osvojila sedam mandata.

Izborna lista „Mi – Glas iz naroda, Aleksandar Jerković“ ima šest odborničkih mesta, dok je lista „Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila – gradonačelnik Beograda“ osvojila pet mandata.