Opasne meduze i ove godine u Egejskom i Jonskom moru

Opasne meduze i ove godine u Egejskom i Jonskom moru

Letovanje u „društvu s meduzama“ u grčkim morima i ove godine predviđaju stručnjaci, jer je masovna pojava ljubičastih meduza počela oktobra 2020. i ako se nastavi, biće ih još godinu i po do dve godine.

Ljubičasta meduza se smatra jednom od najopasnijih vrsta meduza u Sredozemlju. Dodir s njenim pipcima je bolan i opasan zbog neurotoksina koji ima, preneli su atinski mediji članak grčke novinske agencije APE-MPE.

Ove godine su ljubičaste meduze primećene u raznim oblastima Egejskog i Jonskog mora, međutim zbog njihovog životnog ciklusa, znatno ih je više tokom leta, a računa se da ih je već u milionima.

Ljubičasta meduza je prečnika od 10 santimetara, ali dužina pipaka može dostići i deset metara.

Dodir s pipcima te meduze izaziva intenzivno crvenilo kože i osećaj jakog pečenja, a ponekad i teška dermonekrotična, kardio i neurotoksična dejstva, posebno opasna kod osetljivih osoba.

Simptomi posle kontakta s meduzom mogu biti i mučnina, pad krvnog pritiska, tahikardija, glavobolja, povraćanje, dijareja, bronhospazam, otežano disanje.

Hitan transport u bolnicu obavezan je u slučaju jakih simptoma koji se, međutim, retko pojavljuju, kao što su – hipotenzija, promuklost, šištanje u plućima, masivan osip na koži, poremećaji komunikacije i svesti, povraćanje.

Preporučljivo je da kupači, za slučaj da ih meduza ožari, donose na plažu neki antihistaminski krem ili neku kortizonsku mast koja se može kupiti u svakoj apoteci.

Biolog Hristos Taklis, upravnik Grčke opservatorije za biodiverzitet, rekao je da je uz samu obalu većina vrsta meduza na površini vode ili na maloj dubini od metar-dva, a da ih je mnogo više već na 100 metara od obale.

Taklis je rekao da ne postoji način za potpunu zaštitu od meduza, već da je najbolje ne ulaziti u more ako ih ima na tom mestu, te se po dolasku na plažu treba raspitati o tome.

Kupačima pomaže ako u more idu u tankom odelu za plivanje od likre ili neoprena, koje pokriva veći deo tela, ako koriste maske za ronjenje da bi videli šta je ispod površine vode i ako prate odakle duva vetar da bi videli da li može da nosi meduze ka obali, rekao je grčki bilog.

Kupačima se preporučuje da ne hvataju meduze i da ih ne iznose na obalu jer se pritom mogu sami ožariti, ili ih može neko drugi nagaziti i ožariti se.