Medvedev: Američki potezi blokiranja otplate ne utiču na Rusiju

Medvedev: Američki potezi blokiranja otplate ne utiču na Rusiju

Bivši predsednik kaže da će se zemlja i dalje smatrati finansijski pouzdanom.

Potencijalni potez Vašingtona da zaustavi isplatu ruskog duga američkim investitorima neće uticati na finansijsku reputaciju zemlje, napisao je u četvrtak na svom Telegram kanalu zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije i bivši predsednik Dmitrij Medvedev.

„Amerikanci i dalje razmišljaju o tome da spreče Rusiju da otplaćuje naše dužničke obaveze u dolarima. Nije najgora odluka za nas. Svi razumeju da je ovo politički defolt, a ne finansijski“, rekao je Medvedev.

„Rusija je sposobna da otplaćuje bilo koju svoju obavezu u bilo kojoj valuti, sve dok se ne stvaraju veštački problemi. Prema tome, [zabrana SAD] ni na koji način neće uticati na stvarnu finansijsku reputaciju naše zemlje.

Prema Medvedevu, ako Vašington zaista uskrati Rusiji mogućnost da plati svoje dužničke kupone, „takve radnje Sjedinjenih Država, koje stvaraju tehničke prepreke za ispunjavanje obaveza, sud bi trebalo da smatra ili višom silom ili krivicom poverilac“.

Medvedev je napomenuo da bi to takođe značilo da američka vlada sama uskraćuje novac vlasnicima američkih obveznica.

„To je snažan potez za [američkog predsednika Džoa] Bajdena, onaj koji gradi poverenje u njegov finansijski sistem usred inflacije i energetske krize“, rekao je Medvedev.

On je rekao da Rusija može da ispuni svoje obaveze plaćanjem u rubljama, ali je napomenuo da uvek postoje drugi načini.

„Možda uopšte nećemo platiti. A nepotrošeni novac iskoristiti upravo u one svrhe koje se tim senilnim Amerikancima neće baš dopasti. Kako kažu, ko se poslednji smeje, najbolje se smeje.”

SAD su ošamarile Rusiju strogim ekonomskim ograničenjima kao odgovor na vojnu operaciju zemlje u Ukrajini. Međutim, takođe je izdao izuzeće koje je omogućilo da se ruski suvereni dug servisira pod sankcijama. Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je u sredu da Vašington najverovatnije neće obnoviti ovo izuzeće nakon što ono istekne 25. maja. Ona je, međutim, napomenula da konačna odluka još nije doneta, jer vlasti procenjuju potencijalne posledice po SAD.

Rusija treba da isplati dva kupona duga 27. maja. Neki analitičari upozoravaju da bi neplaćanje predstavljalo tehničko neizvršenje obaveza, ali stručnjaci kažu da s obzirom na okolnosti, to teško da bi uticalo ni na ekonomiju Rusije ni na njenu reputaciju.