Novak: Polovina kupaca gasa pristaje da plaća u rubljama

Novak: Polovina kupaca gasa pristaje da plaća u rubljama

Zamenik ruskog premijera kaže da su već otvorili račune u Gasprombanci.

Otprilike polovina od 54 ruska uvoznika gasa otvorila je račune u rubljama kod Gasprombanke u skladu sa novouvedenim pravilima plaćanja u Moskvi, izjavio je u četvrtak zamenik premijera Aleksandar Novak.

„Prema mojim informacijama, oko polovine [kupaca] je već otvorilo posebne račune u našoj ovlašćenoj banci – u devizama i rubljama – kako bi obezbedili prijem devizne zarade, konverziju u rublje i plaćanje isporučenog gasa u rubalja“, rekao je Novak, a citirala novinska agencija RIA Novosti. On je napomenuo da je ovaj proces razvučen tokom vremena, a konačna poravnanja za april se odvijaju u maju.

„U narednim danima videćemo konačan spisak onih koji su platili u rubljama i onih koji su odbili da plate“, naveo je Novak. On je dodao da su sve veće kompanije otvorile račune, platile zalihe ili su spremne da plate kada dospeju.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, SAD i njeni saveznici su uveli sankcije Moskvi i uputili pozive da smanji zavisnost od ruskih energetskih resursa. Kremlj je odgovorio kontramerama i zahtevao da „neprijateljske zemlje” plaćaju izvoz ruskog gasa u rubljama. Predsednik Putin je objasnio da ako kupci gasa iz tih zemalja ne prihvate ovaj način plaćanja, Rusija će to smatrati nepoštovanjem njihovih gasnih ugovora.

Krajem aprila Gasprom je obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj nakon što su dve zemlje odbile da se pridržavaju nove šeme plaćanja.