McDonald’s, Starbucks, Cola, Pepsi pridružuju se egzodusu iz Rusije

McDonald’s, Starbucks, Cola, Pepsi pridružuju se egzodusu iz Rusije

McDonald’s, Starbucks, Coca-Cola, PepsiCo i General Electric, sveprisutni globalni brendovi i simboli američkih korporacija, su u utorak objavili da privremeno obustavljaju svoje poslovanje u Rusiji kao odgovor na invaziju zemlje na Ukrajinu.

„Naše vrednosti znače da ne možemo ignorisati bespotrebnu ljudsku patnju koja se odvija u Ukrajini“, rekao je predsednik i izvršni direktor Mekdonaldsa Kris Kempčinski u otvorenom pismu zaposlenima.

Gigant burgera sa sedištem u Čikagu rekao je da će privremeno zatvoriti 850 prodavnica, ali će nastaviti da plaća svojih 62.000 zaposlenih u Rusiji „koji su ulili svoje srce i dušu u naš brend Mekdonaldsa“.

Kempczinski je rekao da je nemoguće znati kada će kompanija moći ponovo da otvori svoje prodavnice.

„Situacija je izuzetno izazovna za globalni brend kao što je naš, i ima mnogo razloga za razmatranje“, napisao je Kempčinski u pismu. McDonald’s radi sa stotinama ruskih dobavljača, na primer, i svakodnevno opslužuje milione kupaca.

Prošlog petka, Starbucks je saopštio da donira profit iz svojih 130 ruskih prodavnica _ u vlasništvu i kojima upravlja franšizoprimac Alshaia Group sa sedištem u Kuvajtu _ za humanitarnu pomoć u Ukrajini. Ali u utorak je kompanija promenila kurs i rekla da će privremeno zatvoriti te prodavnice. Alshaia Group će nastaviti da isplaćuje 2.000 ruskih zaposlenih u Starbaksu, rekao je predsednik i izvršni direktor Starbaksa Kevin Džonson u otvorenom pismu zaposlenima.

„Kroz ovu dinamičnu situaciju, nastavićemo da donosimo odluke koje su verne našoj misiji i vrednostima i komuniciraćemo na transparentan način“, napisao je Džonson.

Coca-Cola Co. objavila je da obustavlja poslovanje u Rusiji, ali je ponudila nekoliko detalja. Partner Coca-Cole, švajcarska Coca-Cola Hellenic Bottling Co., poseduje 10 punionica u Rusiji, koja je njeno najveće tržište. Coca-Cola ima 21% udela u Coca-Cola Hellenic Bottling Co.

PepsiCo i General Electric su najavili delimično zatvaranje svog ruskog poslovanja.

Pepsi, sa sedištem u Purchaseu u Njujorku, saopštio je da će obustaviti prodaju pića u Rusiji. Takođe će obustaviti sve kapitalne investicije i promotivne aktivnosti.

Ali kompanija je saopštila da će nastaviti da proizvodi mleko, formulu za bebe i hranu za bebe, delom da bi nastavila da podržava svojih 20.000 ruskih zaposlenih i 40.000 ruskih poljoprivrednih radnika koji su deo njenog lanca snabdevanja.

„Sada više nego ikad moramo ostati verni humanitarnom aspektu našeg poslovanja“, rekao je izvršni direktor PepsiCo Ramon Laguarta u e-poruci zaposlenima.

Dženeral elektrik je takođe na Tviteru objavio da delimično obustavlja svoje operacije u Rusiji. GE je rekao da će dva izuzetka biti osnovna medicinska oprema i podrška postojećim elektroenergetskim servisima u Rusiji.

McDonald’s je među onima koji su pretrpeli najveći finansijski udar. Za razliku od Starbaksa i drugih kompanija brze hrane kao što su KFC i Pizza Hut, čije ruske lokacije su u vlasništvu korisnika franšize, McDonald’s poseduje 84% svojih ruskih prodavnica. Mekdonalds je takođe privremeno zatvorio 108 restorana u Ukrajini i nastavlja da plaća tim zaposlenima.

U nedavnom regulatornom podnesku, McDonald’s je rekao da njegovi restorani u Rusiji i Ukrajini doprinose 9% njegovog godišnjeg prihoda, ili oko 2 milijarde dolara prošle godine.

Ium Brands, matična kompanija KFC-a i Pizza Hut-a, saopštila je u ponedeljak da sav prihod od svojih 1.050 restorana u Rusiji donira humanitarnim naporima. Takođe je obustavio razvoj novih restorana u zemlji. Burger King je rekao da preusmerava profit iz svojih 800 ruskih prodavnica na humanitarne napore i donira 2 miliona dolara u vaučerima za hranu ukrajinskim izbeglicama.

McDonald’s je u utorak saopštio da je donirao više od 5 miliona dolara svom fondu za pomoć zaposlenima i napore za pomoć. Takođe je parkirao mobilnu medicinsku jedinicu Ronald McDonald House Charities na poljskoj granici sa Ukrajinom; druga mobilna jedinica za negu je na putu ka granici u Letoniji, saopštila je kompanija. PepsiCo je saopštio da donira hranu, frižidere i 4 miliona dolara humanitarnim organizacijama.

Neke od kompanija imaju dugu istoriju poslovanja u Rusiji. PepsiCo je ušao na rusko tržište ranih 1960-ih, na vrhuncu Hladnog rata, i pomogao da se stvori zajednički jezik između SAD i Sovjetskog Saveza.

Kasnije je McDonald’s bila jedna od prvih američkih kompanija brze hrane koja je otvorila prodavnicu u Rusiji, što je znak da se hladni rat odmrznuo. 31. januara 1990. hiljade Rusa stajalo je u redu pre zore da probaju hamburgere u prvom McDonald’su u Moskvi. Do kraja dana, 30.000 obroka bilo je uvršteno na 27 kasa, što je rekord kompanije na dan otvaranja.

Ali od invazije na Ukrajinu prošlog meseca, mnoge korporacije su u znak protesta obustavile rad u Rusiji. Među njima je i konglomerat robe široke potrošnje Unilever, koji je u utorak saopštio da je obustavio sav uvoz i izvoz svojih proizvoda u i iz Rusije i da neće dalje ulagati kapital u zemlju. U nešto ograničenijem potezu, Amazon je u utorak rekao da će kompanija za računarsku mrežu u oblaku, Amazon Veb Services, prestati da dozvoljava nove registracije u Rusiji i Belorusiji.

Pritisak je rastao na kompanije koje su ostale u zemlji. Haštagovi za bojkot kompanija kao što su McDonald’s, Coca-Cola i PepsiCo brzo su se pojavili na društvenim medijima.

Prošle nedelje, kontrolor države Njujork Tomas DiNapoli, poverenik državnog penzijskog fonda, koji je investitor Mekdonaldsa, poslao je pisma Mekdonaldsu, Pepsikou i osam drugih kompanija pozivajući ih da razmotre da pauziraju svoje poslovanje u Rusiji.

„Kompanije koje posluju u Rusiji moraju ozbiljno da razmotre da li je vredno rizika. Kao investitori, želimo garancije da naši udjeli nisu u opasnosti“, naveo je DiNapoli u izjavi u utorak. „Pohvaljujem kompanije koje preduzimaju prave korake i obustavljaju svoje poslovanje u Rusiji.

U svom pismu, Kempczinski je citirao uticajnog bivšeg predsednika i izvršnog direktora Mekdonaldsa Freda Tarnera, čija je mantra bila: „Uradi pravu stvar“.

„Postoji bezbroj primera tokom godina da je McDonald’s Corp. živela u skladu sa Fredovim jednostavnim idealom. Danas je jedan od tih dana“, rekao je Kempčinski.