Pentagon: predlog Poljske da se avioni prebace u SAD da bi ih dali Ukrajini nije „održiv“

Pentagon: predlog Poljske da se avioni prebace u SAD da bi ih dali Ukrajini nije „održiv“

Pentagon je u utorak uveče odbacio predlog Poljske iznet nekoliko sati ranije da se njeni borbeni avioni MiG-29 prebace u Sjedinjene Države za isporuku Ukrajini.
Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je u saopštenju da Pentagon ne veruje da je predlog Poljske „održiv“, samo nekoliko sati nakon što su poljski zvaničnici objavili saopštenje u kojem se kaže da je vlada spremna da rasporedi sve svoje borbene avione MiG-29 u Ramštajn američkog ratnog vazduhoplovstva. Vazduhoplovna baza u Nemačkoj kako bi se onda mogli obezbediti Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.
„Jednostavno nam nije jasno da postoji suštinsko obrazloženje za to“, rekao je Kirbi. „Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i našim drugim saveznicima u NATO-u o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne verujemo da je predlog Poljske održiv.

Kirbi je rekao da je odluka o prebacivanju aviona u poljskom vlasništvu u Ukrajinu bila „u krajnjoj liniji odluka za poljsku vladu“, dodajući da predlog pokazuje složenost koju to pitanje predstavlja jer je Rusija dala preteće izjave o davanju oružja Ukrajincima za upotrebu protiv Rusije.

Ideja koju je iznela Poljska bila je previše rizična, rekao je Kirbi, jer SAD i NATO nastoje da izbegnu direktan sukob između alijanse i Rusije.

„Perspektiva da borbeni avioni „na raspolaganju Vladi Sjedinjenih Američkih Država“ poleću iz baze SAD/NATO u Nemačkoj da bi leteli u vazdušni prostor koji je u sporu sa Rusijom iznad Ukrajine izaziva ozbiljnu zabrinutost za ceo NATO savez“, rekao je Kirbi.