Makron ističe značaj Zajednice opština sa srpskom većinom u kontekstu članstva Kosova u Savetu Evrope

Makron ističe značaj Zajednice opština sa srpskom većinom u kontekstu članstva Kosova u Savetu Evrope

U nedavnom telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih kosovskih institucija, Aljbinom Kurtijem, predsednik Francuske, Emanuel Makron, istakao je važnost napretka u uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom kao ključnog faktora u kontekstu zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Makron je naglasio „nepokolebljivu podršku Francuske nezavisnosti i evropskim integracijama Kosova“ i pozdravio odluku Ustavnog suda Kosova o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Posebno je istakao značaj brzog i nepovratnog napretka u primeni Zajednice opština sa srpskom većinom kao ključnog faktora za Kosovo u kontekstu zahteva za članstvo u Savetu Evrope.

Makron je takođe izrazio žaljenje zbog neuspeha glasanja o opozivu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova. Podsetio je da je neophodno organizovati nove izbore što je pre moguće, na kojima će učestvovati i srpsko stanovništvo.

Ovaj razgovor ukazuje na važnost dijaloga i napretka u rešavanju pitanja koja su od suštinskog značaja za stabilnost i razvoj Kosova, kao i za njegove evropske integracije.