Majić: Nakon reforme uticaj politike na pravosuđe biće još veći

Majić: Nakon reforme uticaj politike na pravosuđe biće još veći

Završeno je javno slušanje o setu pravosudnih zakona kojim će se izmeniti Ustav u oblasti pravosuđa. Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić kaže da će umesto da se ovom reformom smanji uticaj politike na pravosuđe, on biti još veći. „Nažalost, žao mi je što sam vesnik loših vesti, ali ja sam potpuno uveren da nam ovo suštinski ne donosi ništa novo, da je ovo još jedna propuštena prilika da se reformiše pravosuđe“, rekao je Majić.

Sudija Majić je, gostujući na N1, ocenio i da ćemo za pravu reformu morati da sačekamo potpuno drugačije političke prilike u društvu i da će promena morati da dođe do određene političke opcije koja će suštinski samostalnost sudstva i tužilaštva doživljavati kao svoj prioritet, a ne kao floskulu i ukras za nekakve integracije.

On je rekao da najavljene izmene podrazumevaju dosta toga i da su pompezno najavljivane kao i svaki put, a imamo jako dugu istoriju reforme pravosuđa. Prema njegovim rečima, zajedničko svim tim najavama je da su svi tadašnji ministri pravde i nosioci reforme kao da su čitali isti tekst i uveravali nas da ćemo imati „od ponedeljka“ uslova za drugačije pravosuđe i brži pristup pravdi.

Stavovi struke, ali i EU su da je potrebno isključiti Narodnu skupštinu iz procesa izbora sudija i tužilaca, kako bi se smanjio uticaj politike. Na pitanje da li se to de facto postiže ovakvim izmenama jer će članove vrhovnih pravosudnih tela birati Skupština, Majić kaže:

„Ja sam potpuno uveren da neće, ono što je učinjeno izmenama je formalni zaokret. Ranije smo u sudskom telu imali jasno političko prisisustvo dva politička predstavnika – ministra pravde i predsednika skupštinskog odbora za pravosuđe, i to je bio nesekriven, jasan, nacrtan politički uticaj. To je bio jedan od razloga zašto se moralo pristupšiti reformi, jer je Evropa govorila da ne možete sa takvom demokratskom tradijiom imati političke predstavnike koji biraju sudije. I naši organizatori posla su rekli – ‘ok, daćemo šta tražite’, ali nisu bili voljni da se odreknu političkog uticaja, bili su voljni da prikažu i da izostave te vidljive kanale političkog uticaja, ali su se brzo razjurili da osmisle kako da manje vidljive kanale političkog uticaja ostave unutra“, rekao je Majić.