Komisija za hartije od vrednosti odobrila izdavanje prvog digitalnog tokena

Komisija za hartije od vrednosti odobrila izdavanje prvog digitalnog tokena

Komisija za hartije od vrednosti odobrila je izdavanje prvog digitalnog tokena, koji predstavlja vrstu digitalne imovine posebno značajne za alternativno finansiranje mladih i inovativnih kompanija – startapova.

Komisija je društvu „Finspot d. o. o. Beograd“ odobrila objavljivanje belog papira za inicijalnu ponudu 35.250 Finspot faktoring tokena, nominalne vrednosti 1.000 dinara, a ukupne vrednosti inicijalne ponude od 35,25 miliona dinara.

Digitalni token je vrsta digitalne imovine i označava nematerijalno imovinsko pravo koje u digitalnoj formi predstavlja jedno ili više drugih imovinskih prava.

Zakon u Srbiji prepoznaje dve vrste digitalne imovine: virtuelne valute i digitalne tokene.

Odobravanjem ovog belog papira Srbija dobija prvi digitalni token, pod nazivom Finspot faktoring token ili skraćeno FIN, objavila je Komisija.

Beli papir predstavlja dokument, sličan prospektu kod postupka izdavanja hartija od vrednosti, a koji je izdavalac obavezan da objavi i koji sadrži podatke o izdavaocu digitalne imovine, digitalnoj imovini i rizicima.

Digitalni token može uključivati i pravo korisnika digitalnog tokena da mu budu pružene određene usluge, saopštila je Komisija.