Gradonačelnik Mariupolja traži pomoć i poziva na zonu zabrane letova nakon bombardovanja porodilišta

Gradonačelnik Mariupolja traži pomoć i poziva na zonu zabrane letova nakon bombardovanja porodilišta

U video poruci objavljenoj u Telegramu u sredu, gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko pozvao je svetsku zajednicu u pomoć i pozvao je da „zatvore nebo nad Ukrajinom” nakon bombardovanja porodilišta u gradu.

„Danas tražim pomoć od globalne zajednice. Zatvori nebo nad Ukrajinom. Naša volja nije slomljena, borićemo se do kraja“, rekao je Bojčenko, „Imamo motivisane vojnike i oficire koji brane našu domovinu. Ali danas nam je potrebna podrška.”

Gradonačelnik je rekao da je siguran da će doći vreme kada će se „svi ovi okupatori suočiti sa pravdom u Hagu“ i poručio da će ovaj „ratni zločin biti kažnjen, a počinioci će goreti u paklu“.
„Ono što se dogodilo u dečijoj bolnici je čisto zlo“, rekao je Bojčenko.

Ali Rusija tvrdi da je Ukrajina uspostavljala borbene položaje u bolnici, što CNN nije mogao da potvrdi.

Nekoliko sati pre nego što je bombardovano porodilište u Mariupolju, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Ukrajinu za uspostavljanje borbenih položaja u bolnici.

Zaharova je na svom redovnom brifingu rekla da su „u Mariupolju ukrajinski nacionalni bataljoni, nakon što su proterali osoblje i pacijente iz porodilišta, opremili u njemu borbene položaje“.